Aangeboden door: mijnautoonderdelen.nl

Zo herken je een kapotte of versleten auto accu

Foto: pexels.com

Veel mensen staan niet stil bij wat een auto accu nu eigenlijk is of wat het doet totdat het noodlot toeslaat. Een bekend voorbeeld hiervan is een auto die niet meer wilt starten. Gelukkig kan dit vaak worden opgelost met startkabels die bevestigd worden aan een andere auto. Hoe je een versleten of kapotte auto accu tijdig herkent lees je daarom hier!

Wat een auto accu doet

Laten we eerst bij het begin beginnen. Van de vele autorijders in Nederland, weten veel mensen namelijk niet wat de accu van een auto doet. Dit is gelukkig eenvoudig uit te leggen. De accu zorgt er namelijk voor dat er elektriciteit bij de startmotor van de auto komt zodat deze aanslaat. Dat verklaart ook gelijk waarom je accu vaak het probleem is als je auto niet wilt starten. De elektriciteit die wordt opgeslagen in de auto accu wordt gegenereerd door een dynamo. Ook zorgt de accu voor energie voor andere onderdelen zoals je radio, ruitenwissers en lampen. Als je vergeet je lampen uit te zetten, is de kans groot dat je accu leeg raakt. Met startkabels en een andere auto kun je dit probleem gelukkig snel verhelpen.

Binnen in de accu

Een auto accu weegt vaak meer dan dat de meeste mensen denken. Dat komt doordat er binnenin de accu loden platen zitten en een soort vloeibaar zwavelzuur dat elektrolyt heet. De loden platen binnenin zijn afwisselend bedekt met loodoxide en lood. Dit veroorzaakt een spanning waardoor stroom getransporteerd kan worden. Door chemische processen wordt er zo dus stroom doorgegeven en opgeslagen in de accu.

Opladen met startkabels

De accu opladen met startkabels die je bevestigd aan de accu van een andere werkende auto is de meest voorkomende oplossing om een lege accu op te laden. Als alternatief kun je ook kiezen voor het gebruiken van een jumpstarter of acculader. Hierbij is het wel belangrijk om de lichten van de hulpauto aan te zetten. Zo vang je namelijk mogelijke piekspanning op. Startkabels bestaan uit een rode kabel, die je aansluit op de pluspolen van beide auto’s. De zwarte kabel sluit je aan op de minpool van je eigen auto en de massa van de hulpauto. Hierna laat je de hulpauto voor vijf minuten lopen. Vervolgens kan je je eigen auto met de lege accu starten en minstens vijf minuten laten lopen. Het is belangrijk dat je bij het loshalen van de kabels dit in de tegenovergestelde volgorde doet.

De werking van de dynamo

Zoals we al eerder zeiden, genereert de dynamo stroom die naar de accu van de auto wordt gestuurd. Je accu kun je dus opladen door simpelweg rond de rijden. Als je met startkabels je auto weer aan hebt kunnen zetten, is het belangrijk om minstens een half uur rond te rijden. Zo laad je je accu weer op. Sommige auto accu’s gaan langer mee dan andere. Als je je auto alleen gebruikt voor korte afstanden, is de kans groter dat je accu minder lang meegaat.

Een kapotte of versleten accu

Gemiddeld gezien heeft een auto accu een levensduur van zeven jaar. Het gaat hierbij echter om een gemiddelde. Hoe lang de accu in de praktijk mee gaat, hangt onder andere af van je rijgedrag. Er zijn een paar kenmerken waaraan je een kapotte of versleten accu kan herkennen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je motor wel draait, maar je auto niet aanslaat. Ook kan je auto helemaal niet meer starten, waarbij ook de elektronica in je auto het niet meer doet. Een versleten auto accu laadt slecht of langzaam op. Bij dit laatste kan er echter ook een probleem zijn met je dynamo.

Het vervangen van je accu

Als het op het vervangen van auto onderdelen aankomt, zijn sommige onderdelen eenvoudiger zelf te vervangen dan andere. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een auto accu zelf te vervangen. Het voordeel hiervan is dat je natuurlijk veel goedkoper uit bent. Een nadeel is echter dat er iets mis kan gaan waardoor je uiteindelijk misschien verder van huis bent. Gelukkig kun je het vervangen van je auto accu ook laten uitbesteden bij een garage. Nu weet je precies waaraan je een kapotte of versleten accu herkent!

Nieuws

menu