Tips om langere afstanden te fietsen

Eigen foto

Eigen foto

Nu de benzineprijzen nog altijd torenhoog zijn en voorlopig nog niet zullen dalen, zoeken veel mensen naar een alternatief voor de auto. Dan komen we alweer snel terug op de oude, vertrouwde tweewieler.

In een fietsland als Nederland lijkt het vanzelfsprekend om opnieuw de fiets te pakken. Hetgeen wij ook deden na de Tweede Wereldoorlog en de oliecrisis in 1973. Dit zien we nu – anno 2022 – ook weer gebeuren. Fijn dat het kan, maar niet iets waar jij wellicht op berekend bent. Een tochtje naar de plaatselijke supermarkt is één ding, maar écht langere afstanden fietsen… dat vraagt wel wat van je uithoudingsvermogen en motivatie om te fietsen.

Overweeg jij om vaker de fiets te pakken en misschien zelfs wel dagelijks een langere afstand naar het werk te fietsen? Zorg er dan voor dat dit vlekkeloos verloopt met de volgende tips.

Schaf een e-bike aan

Langere afstanden fietsen met een gewone fiets is lastig. Zeker wanneer je niet al te vaak op de fiets te vinden bent. Bovendien zal je er wellicht te lang over doen. Hierdoor is het minder aangenaam om op de fiets naar het werk te vertrekken. In dit geval biedt een e-bike de oplossing. Hierbij geniet je van trapondersteuning waardoor je sneller grotere afstanden kunt afleggen. Je fietst niet alleen sneller, maar het gaat ook nog eens veel soepeler. Alsof je altijd heel veel wind mee hebt.

Wist je dat e-bikes tegenwoordig ook in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn? Van een gewone elektrische dames of herenfiets tot zelfs een moederfiets. Hierdoor is er voor ieder wat wils te vinden.

Let er wel op dat je bij zeer lange afstanden soms tussentijds moet opladen. Het is dan ook prettig wanneer er bij het werk gelegenheid is om de accu opnieuw op te laden. Als je weet hoe ver je dagelijks moet rijden, is het goed om de fiets hier op uit te zoeken. Maak tevens gebruik van een aanbieding elektrische fiets wanneer je nog meer wilt besparen.

Trainen

Je kunt niet verwachten dat je slechts na één keer fietsen al direct een pro bent. Na jaren weinig tot niet fietsen zal je niet direct dertig kilometer achtereen kunnen vinden. Tenminste, niet zonder de nodige pijn. Daarom is het goed om echt je tijd te nemen om te ‘trainen’. Dit doe je door simpelweg zoveel mogelijk te fietsen. Pak voor alle kleine stukjes de fiets en werk aan je uithoudingsvermogen. Doe dit door met een wisselend tempo te fietsen, steeds langer afstanden mee te pakken en op die manier jouw uithoudingsvermogen op de fiets te verhogen. Vaak zie je na enkele weken al resultaat.

Eten en drinken onderweg

Er is niets vervelender dan fietsen op een lege maag. Ook met flinke dorst zit je niet lekker op de fiets. Zorg er daarom altijd voor dat er wat drinken of iets te eten in je tas zit. Zo hou je het fietsen veel beter en langer vol.