Thom Kikstra zegt vishandel na halve eeuw gedag

Henk Vondeling

Oosterwolde – Na meer dan een halve eeuw gewerkt te hebben voor Vishandel Kikstra heeft Thom afgelopen donderdag zijn laatste vis verkocht in Oosterwolde. ‘Het was een emotionele dag’, zegt de eigenaar, die door vrienden, familie en collega’s getrakteerd werd op een afscheidsborrel.

‘Ik was 8 jaar toen ik mijn vader Douwe voor het eerst hielp met het schoonmaken van vis’, zegt Thom (63). ‘Op mijn veertiende ging ik voor het eerst mee naar de markt en ik vond het meteen prachtig.’ Met mensen omgaan vindt hij geweldig, dat straalt hij uit. Bij zijn collega’s staat hij dan ook bekend als iemand die leven in de brouwerij brengt. Alle marktkooplieden komen dan na de marktdag donderdag om 17.00 uur bijéén. De één neemt drankjes mee, de ander hapjes en de viskar is geheel versierd met vlaggetjes.

‘We hadden altijd zeven standplaatsen door de hele regio. In Oosterwolde komen we elke week, al decennia lang.’ Op zijn vijfendertigste nam hij de onderneming over van zijn vader. Met verschillende werknemers reist hij week in, week uit door de regio om op markten te staan. ‘Op dit moment staan wij nog op vier markten.’ Oosterwolde is daar al decennia lang onderdeel van. Oud marktmeester Reind van Veen en de huidige marktmeester Harm de Boer kwamen donderdag persoonlijk afscheid nemen van hun ‘vaste klant’. Dat deze zij door hem een bloemetje te overhandigen en gezellig een drankje mee te drinken en herinneringen op te halen.

‘Het was een prachtig gebaar. Ik heb hier een geweldige tijd gehad en ben na een halve eeuw tamelijk versleten. Ik kan het werk nog net aan. Vreemd was het gevoel om vandaag iedereen voor het laatst te zien. Voor het laatst op onze vaste plek. En voor het laatst de buurman die boven de Primera woont. Tal van jaren geleden kwam ter sprake dat ik vis naar Appelscha moest brengen. Ik had er geen tijd voor. Hij bood aan om het op zich te nemen en het met zijn auto naar het dorp te brengen. Sindsdien heeft hij dat gedaan. Ik houd er ontzettend warme contacten aan over.’

Viskraam blijft

Vaste klanten hoeven geen zorgen te hebben dat ze hun vis nu ergens anders moeten halen op donderdag. De vishandel blijft, maar draagt een andere naam. ‘Ik neem het bedrijf over’, zegt Geke Jagersma. Ze werkt al negen jaar bij Kikstra en is nu de eigenaar. De handel heet nu ‘Geke’s Vishandel’. En Thom verdwijnt ook niet helemaal uit het straatbeeld. ‘Ik beloof nog wel eens langs te komen om te kijken hoe het gaat’, zegt hij. ‘Al heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt.’ En anders haalt hij er zoute haring, zijn favoriet. ‘Maar eerst is het tijd voor een mooie vakantie’, zegt hij.

Nieuws

menu