Snel internet goedkoper in 2021

Foto: pexels
De economie draait goed, voor veel mensen stijgt het inkomen, maar daar staan vaak ook direct hogere lasten tegenover. Dit geldt echter niet voor alle lasten van huishoudens. Zo zijn relatief snelle internetverbindingen juist goedkoper geworden. Maar ook hierbij geldt een kanttekening: alleen de snelste internetverbindingen zijn goedkoper geworden. Wie altijd voor goedkoop internet gaat en snel internet niet per se belangrijk vindt, kreeg ook te maken met prijsverhogingen. Wel was deze in de meeste gevallen lager dan de inflatie.
Prijswijzigingen per provider
Providers wijzigen doorgaans hun prijzen op 1 januari en op 1 juli. Aan het begin van en halverwege het jaar, dus. Ook op 1 juli 2021 voerden een aantal providers prijscorrecties door. Onder andere KPN was een van de providers waar de duurdere (en snellere) pakketten goedkoper werden , maar alle overige pakketten iets duurder. T-Mobile veranderde op 1 juli niets aan de prijzen, maar voerde wel al op 1 januari een inflatiecorrectie van 1,6 procent door. Het is de verwachting dat ook op 1 januari 2022 zo’n correctie plaatsvindt. De prijswijzigingen per provider zeggen overigens niets over het totale prijsniveau per pakket en aansluiting. Online prijzen en pakketten vergelijken blijft dan ook de beste manier om het goedkoopste internet te vinden.
Glasvezel
Een voorbeeld van snel internet is glasvezel. De aanleg van een glasvezelnetwerk met landelijke dekking is in volle gang, zo krijgen ook inwoners van Oosterwolde binnenkort glasvezel. Dat wil zeggen: de mogelijkheid om voor glasvezelinternet te kiezen, want de aanleg van een glasvezelnetwerk betekent niet dat iedereen zijn internet daadwerkelijk via dit netwerk ontvangt. Hiervoor dient een speciaal abonnement te worden afgesloten bij een provider. Over het algemeen geldt dat glasvezel relatief goedkoper is, maar in absolute zin duurder, vanwege de hogere datasnelheden. Doordat juist snel internet in 2021 goedkoper werd en abonnementen met lagere internetsnelheden duurder, is het relatief aantrekkelijker geworden om te kiezen voor glasvezel.
Technologische deflatie
Dat technologie en data (relatief) goedkoper worden is niets nieuws. Waar veel producten, als gevolg van inflatie, nominaal steeds duurder worden, onttrekt veel informatietechnologie zich daaraan. Techniek als pc’s, laptops en tv’s zijn voordeliger dan jaren geleden. Of, beter gezegd, consumenten ontvangen een véél beter product voor hetzelfde (of iets meer) geld. Dit fenomeen noemt men technologische deflatie en komt omdat de technologie achter deze producten steeds beter en dus ook toegankelijk wordt. Dat fenomeen doet zich ook voor op internetsnelheden en clouddiensten. Grote kans dat (super)snel internet over een aantal jaren nóg goedkoper geworden is.