Pand Le Coq krijgt metamorfose en gaat Family Appelscha heten. ‘We hebben ons goed verdiept in de omgeving'

De Boerestreek in Appelscha verwelkomt in januari de nieuwe eigenaars van het pand waar nu Le Coq is gevestigd. Jan Willems en Alida van Dellen gaan het pand een volledig nieuwe look geven, zowel van binnen als van buiten.

202109211417

202109211417

De naam van de nieuwe aanwinst luidt Family Appelscha, een familierestaurant waar de frituur centraal staat. Een gesprek met de ondernemers laat zien wat zij van plan zijn.

Piepers en Paupers

Samen met Van Dellen is Willems sinds april 2020 de eigenaar van Piepers en Paupers in Veenhuizen. Hij bekent eerlijk: ‘Zodra iets staat, begint het volgende idee bij ons alweer te borrelen.’ In Veenhuizen boerden ze goed. Ze hadden een vliegende start en dat tijdens corona. Voor hen de reden om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, een nieuwe uitdaging. Grijpskerk, Paterswolde, Eelde en Norg noemt hij als plaatsen waar ze keken om een nieuwe onderneming te starten. In de laatstgenoemde zaten ze zelfs al in het biedingsproces. ‘Het werd hem niet, waarna de locatie in Appelscha te koop werd aangeboden’, gaat Willems verder. Het pand was reeds bekend bij de twee, omdat zij met regelmaat wandelen in de bossen rond het dorp. ‘We zochten niet zozeer naar een specifieke locatie, maar naar een geschikt dorp om te ondernemen. En Appelscha voelde goed. Toevallig was het pand waar Le Coq zit onze favoriete plek aan de Boerestreek.’ Toen het te koop kwam waren ze er als de kippen bij.

Iets compleet anders

Vanaf januari 2022 zijn zij officieel de nieuwe eigenaars. Wat ze ermee gaan doen? ‘Heel veel. Het wordt iets compleet anders. Van binnen gaan we het compleet strippen’, legt hij uit. Dat betekent bij de ondernemers ook echt alles: de bar? Eruit. De snackbar? Eruit. De keuken? Ook. Het pand krijgt een volledig nieuwe indeling. Het gedeelte van de snackbar gaat gelden als mafazijn en de rest van de ruimte wordt één groot geheel. Het grootste gedeelte gaat gelden als Family Eethuis, het eethuis binnen en buiten. En omdat de keuken er toch helemaal uitgehaald wordt, wordt de verbinding gemaakt met de achterzijde van het pand. ‘Die gaan we gebruiken als afhaallocatie en gaat Family voor Thuis heten.’ Aan de, vanaf de voorzijde gezien, linker kant loopt van de voor- tot achterpui een muur. Daar komt het kookgedeelte, voor het Eethuis als voor de afhaal.

Vergroenen

En dat is nog lang niet alles wat er gaat veranderen. ‘We hebben ons goed verdiept in de omgeving. De architect van de Bosbergtoren had voor ogen om de hele omgeving te vergroenen. Ook voor de horeca aan de Boerestreek gold dat. En dat is wat wij gaan doen. Om en over het hele terras komt een pergola van hout.’ Grote staanders en liggers waarover planten groeien. ‘Het wordt een soort van afscheiding, want wanneer je een drankje op het terras doet moet je niet het gevoel hebben alsof je op de stoep zit.’ Het moet de sfeer vergroten met de elementen uit de omgeving ‘en wij willen dat onze gasten lekker beschut zitten’.

Om binnen en buiten met elkaar te verbinden gaan er wat muren sneuvelen. ‘Er komt over de hele breedte een schuifpui, die in de zomer uiteraard geheel open gaat.’

Lokale producten

Het eten en drinken dat er wordt gereserveerd is heel breed. Van salade tot spicey chicken is er te verkrijgen, geheel volgens het Family-concept. Waar het restaurant zich mee gaat onderscheiden is dat zij zich richten op lokale en eigengemaakte producten. ‘Wij nemen in ons huidige Piepers en Paupers producten ook vaak direct van boeren af.’ Over Piepers en Paupers gesproken, dat houdt het ondernemersstel aan, maar de volledige focus zal op Family Appelscha gaan liggen. ‘We zoeken nog ongeveer dertig personeelsleden, dus wie zin heeft om bij ons te komen werken, schroom niet en solliciteer. We zijn op zoek naar mensen die het vak in willen, gedreven personen die vol energie zitten.’ Het hele team, dus ook dat van Veenhuizen, wordt samengevoegd. Wie in Appelscha staat kan ook in Veenhuizen ingezet worden.

In de prijzen

Dat er kwaliteit naar Appelscha komt lijkt wel duidelijk. Jan en Alida wonnen in 2015 de prijs voor beste cafetaria van Nederland met Alida’s Smulpaleis in Roden. En begin september 2021 sleepten zij na slechts anderhalf jaar ondernemen in Veenhuizen, de prijs voor beste terras van Drenthe binnen. Ze dingen nog mee voor de nationale titel. ‘Precies waar wij ook voor gaan in Appelscha.