Aangeboden door: pricewise.nl

Op zoek naar vogels, reeën en boommarters in het Drents-Friese Wold

Foto: pexels

Boswachter Corné Joziasse raakt niet uitgepraat over de natuurpracht van het Drents-Friese Wold. Hij raadt wandelaars en natuurliefhebbers de route over het boswachterspad aan, een tocht van 16 kilometer. Voor die inspanning krijgen bezoekers veel terug. „De natuur komt hier naar je toe”, aldus Joziasse.

Gpx-bestand en vogelgeluiden-apps

Van de route die over zandpaden loopt is een gpx-bestand te downloaden op de website van Staatsbosbeheer. De smartphone is tijdens de wandeling sowieso een fijn hulpmiddel. Niet zozeer om ervaringen te delen op sociale media, maar voor het gebruiken van speciale apps om flora en fauna te determineren. TjilpOMatic wordt bijvoorbeeld aangeraden om vogelgeluiden te herkennen. Deze drukt niet op de internetbundel omdat hij geen internetverbinding nodig heeft. Sim only vergelijken voor meer data zou misschien nodig zijn wanneer men muziek streamt tijdens de wandeling, maar daar is geen enkele reden toe. De natuur zorgt voor een passende soundtrack.

Ideale biotopen voor vogels

En soms is het gewoon zo stil dat boswachter Corné Joziasse het ultieme genot van de natuur ervaart. De route brengt de wandelaar van naald- en loofbossen naar heidevelden en vennetjes. „Midden in het bos ga ik vaak even een half uur zitten om te luisteren naar het vogelconcert. Het kan maar zo dat er dan een ree voorbij komt lopen. De natuur komt hier naar je toe”. Al die verschillende soorten landschappen zorgen voor een even gevarieerde dierenwereld. Alleen al het gevederte is sterk vertegenwoordigd, met uiteenlopende soorten. Oude bossen, heide, vennen, en stuifzanden zijn ideale biotopen voor vogels.

Gekke boel

Egels, reeën, hazen, konijnen, vossen, eekhoorns, men kan ze hier allemaal tegen het lijf lopen. Toen voor het eerst een wolf werd gesignaleerd en er een demonstratiehek werd geplaatst, verkondigde de onlangs in het Wold gespotte Hans Wiegel dat het hier ‘ geen gekke boel moest worden ’. Wie een wolf tegenkomt, dient geen onverhoedse bewegingen te maken. Al zal de wolf, net als alle andere dieren hier, eerder het hazenpad kiezen omdat hij meer te duchten heeft van de mens, dan een mens van de wolf. Ook gezien in het Drents-Friese Wold zijn de hermelijn, de bunzing en de meest bijzondere bewoner van dit natuurgebied: de boommarter.

Praktisch

Wie na de wandeling trek krijgt in een snack, een kop warme chocolademelk of bord erwtensoep, kan terecht bij de horeca van het nabijgelegen Hoogersmilde, aan het begin en einde van de route. Ook is het mogelijk onderweg aan één van de picknicktafels plaats te nemen. Vanzelfsprekend wordt men daarbij op het gebruik van de afvalbakken gewezen. Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan. Meer weten? Op deze pagina is ook het gpx-bestand te vinden .

Nieuws

Meest gelezen