Mobiliteitscentrum zet in op verduurzaming. 'Goede bereikbaarheid is voorwaarde voor leefbaarheid in kleine kernen'

Wiebe van Hes en Ale Kort.

Wiebe van Hes en Ale Kort. Eigen foto

Wiebe van Hes en Ale Kort bouwen een mobiliteitscentrum aan de N381, ten zuidwesten van de Venekoterkruising in Oosterwolde.

De ondernemers gaan met het centrum verduurzaming van mobiliteit stimuleren en inspelen op de veranderende vraag naar vervoer. Het doel is om het centrum in 2025 onder de naam Mens & Mobiliteit (MeMo) te openen.

De bedrijven van de ondernemers, Auto Kort en Personenvervoer Kort, krijgen een plek in het centrum, waar met name emissievrije mobiliteit wordt aangeboden. In het mobiliteitscentrum kunnen klanten straks terecht voor het tanken van (duurzame) brandstoffen, er komt een aansluiting voor het openbaar vervoer en auto’s kunnen er worden gewassen.

Alle vormen van vervoer

MeMo moet volgens de initiatiefnemers ook de plek worden waar alle vormen van vervoer samenkomen en het tijdens de overstap prettig verblijven is. Er vinden al uiteenlopende gesprekken plaats met partijen die hier een bijdrage aan willen leveren. ‘Je vindt er straks ook een modern ingerichte plek om te kunnen (flex)werken, of gewoon aangenaam te verblijven’, aldus de ondernemers.

Mobiliteit verandert

Van Hes en Kort zien de wereld van de mobiliteit sterk veranderen en willen daar met hun bedrijven in mee bewegen. ‘Een goede bereikbaarheid is een voorwaarde voor de leefbaarheid in de (kleine) kernen en de aantrekkelijkheid van de regio. Ook de publieke vervoersvoorzieningen spelen hierin een belangrijke rol, we zien tegelijkertijd dat dit op het platteland onder druk staat. Het vraagt om innovatieve oplossingen en vooral om goede samenwerking’, zegt Ale Kort. ‘Zo willen we met onze commerciële activiteiten bijdragen aan de maatschappelijke opgave’ vult Wiebe van Hes aan.

Samenwerking

Voor die maatschappelijke meerwaarde en het belang van de bereikbaarheid is de rol van de gemeente Ooststellingwerf faciliterend en is er een nauwe samenwerking. Voor overige activiteiten zoekende ondernemers samenwerking met andere partijen.

Op 30 september en 1 oktober zijn er informatiedagen.