Loont het overstappen van energieleverancier?

Foto: pexels

Foto: pexels

Veel mensen weten dat je geld op je energierekening kunt besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Toch is er ook nog steeds een hele grote groep Nederlanders die blijft zitten waar ze zitten. Zonde! Zeker in de huidige tijd waarbij de energietarieven de pan uit rijzen als nooit tevoren kan het vergelijken van energieleveranciers flink wat geld op kunnen leveren. In dit artikel laten we daarom ons licht eens schijnen over het vraagstuk of het loont om van energieleverancier te wisselen.

Waarom wisselen van energieleverancier?

Waarom zou je wisselen van energieleverancier? Heel simpel, je portemonnee geeft het antwoord. Jaarlijks wisselen van energieleverancier kan al gauw zo’n €400.00 per jaar opleveren. Niet alleen omdat je dan gebruik kunt maken van de beste energie aanbiedingen op dit moment maar ook omdat je in veel gevallen bij overstap kunt profiteren van een welkomstkorting of cashback actie. Laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op te veel betalen, toch?

Wat gebeurt er als je niet of nog nooit bent overgestapt?

Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier dan weet je zeker dat je de hoofdprijs betaald. Aan het einde van het contract met vaste looptijd en vaste prijzen heeft de energieleverancier je niet alleen automatisch over gezet op een contract met een variabele looptijd maar ook op een contract met variabele tarieven. Dat houdt in dat je weliswaar ieder moment je contract op kunt zeggen maar ook dat iedere schommeling in tarief per direct aan jou doorberekend wordt. In het geval van prijsdalingen is dat natuurlijk geen probleem maar waarschijnlijk ben je wel op de hoogte van het feit dat er op dit moment alleen maar extreme prijsstijgingen voor energie gaande zijn. Je kunt dus wel nagaan wat dat met jouw energierekening gaat doen. Daar komt bij dat doordat jij niet overstapt en de hoge prijzen blijft betalen je meebetaalt aan de welkomstkorting of cashback actie voor mensen die wel overstappen………..

Waarom stappen mensen niet over?

Veel mensen vinden het een gedoe om ieder jaar van energieleverancier te wisselen. Althans dat denken ze. Niets is echter minder waar. Het enige wat je tegenwoordig hoeft te doen om over te stappen van energieleverancier is een energievergelijker in te vullen. Hiervoor moet je jouw jaarafrekening binnen handbereik hebben. De gegevens van jouw jaarrekening vul je in en met één druk op de knop rollen de voordelige tarieven je scherm op.

Een ander veel gehoord argument om niet over te stappen, is dat mensen denken (en bang zijn) dat ze in de kou komen te zitten. Neem van ons aan dat niemand tussentijds de leidingen dichtdraait! Gas en elektra blijven ook gewoon tijden jouw overstap doorstromen. Tot slot nog het volgende. Misschien behoor jij tot de groep die denkt dat je al de beste deal hebt. Je hebt de stoute schoenen aangetrokken en hebt een energievergelijker ingevuld. Daar kwam jouw energieleverancier als goedkoopste uit naar voren. Dat wil echter niet zeggen dat jij hier ook van profiteert. het hangt er maar net van af welke prijs zij met jou hebben afgesproken in je contract. Het kan dus goed zijn dat jouw leverancier jou een veel hogere prijs rekent, dan een nieuwe klant. Kortom, het loont, zelfs met de torenhoge tarieven op dit moment, zeker om over te stappen van energieleverancier.