Jan Roelof Betten neemt afscheid van De Samenwerking

Marcel Betten

Elsloo - Na bijna 32 jaar bij loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking BV in Elsloo gewerkt te hebben, waarvan 26 jaar als directeur/eigenaar, maakte Jan Roelof Betten bekend dat hij uit “zijn” bedrijf zou stappen. In de werkplaats van het bedrijf werd door de (oud)werknemers stilgestaan bij zijn vertrek uit het bedrijf.

De 51-jarige Betten draagt alle activiteiten van het bedrijf over aan de directie van Vink BV, die goed een jaar geleden een samenwerking aanging met het bedrijf in Elsloo en al 51% van de aandelen van Betten had overgenomen. Het minderheidsdeel van de aandelen (49%) blijft Betten nog een paar jaar behouden. Daarna wordt de familie Wijntjes in zijn geheel eigenaar van het bedrijf.

Particuliere handen

De Samenwerking kwam per 1 januari 1994 met terugwerkende kracht in particuliere handen. Vader Harm Betten (toen 52) en zijn zoon Jan Roelof (toen 24) namen het bedrijf als een besloten vennootschap over. Zij vormden vanaf die datum de directie. Daarvoor was Betten vanaf 1989 al bij het bedrijf als tractorchauffeur in dienst.

Flinke groei

Na de pensionering van vader Harm Betten kwam er vanaf 1 januari 2003 een eind aan de gezamenlijke directie van bijna tien jaar. Jan Roelof Betten nam toen officieel het roer alleen over. Een flinke groei, zowel wat betreft personeel, materieel, werkzaamheden in verschillende vakgebieden als omzet zorgde er voor dat het bedrijf zich kon blijven ontwikkelen.

Gemengde gevoelens

Waar het bedrijf puur agrarisch begon zijn de activiteiten door de jaren heen uitgebreid met grond- weg- en waterbouw, transport, handel en andere werkzaamheden. Met gemengde gevoelens nam Betten afscheid van zijn bedrijf. ‘Het was mijn lust en leven. Het waren niet altijd gemakkelijke tijden, maar ik heb altijd met veel liefde het bedrijf gerund. Als ik blijf zitten waar ik zit, kunnen anderen niet doorgroeien. Het na 26 jaar loslaten, dat is nogal wat, maar het is nu tijd om een stap terug te doen en de jeugd de kans geven het bedrijf verder te ontwikkelen. Het is heftig en emotioneel tegelijk, maar hartstikke mooi dat het op deze manier mooi is afgesloten.’

Humoristisch betoog

Betten werd namens de directie van Vink BV door Dapfne Wijntjes toegesproken. Verder hield Marcel Betten een power point-presentatie vol met foto’s over Betten’s loopbaan. Namens het personeel voerde Jan Wemer een humoristisch betoog doorspekt met tal van hilarische momenten. Tussen het gebak en de koffie werd Betten niet alleen een staande brievenbus voor de nieuwe woning in Zorgvlied in het vooruitzicht gesteld, ook mocht hij een grote foto van hem zelf op canvas in ontvangst nemen. Verder was er een speciale map volgeschreven door het personeel met herinneringen aan hem en als klap op de vuurpijl werd hem een uit hout gezaagde tractor op standaard aangeboden.