In Kannen en Kruiken opent aan de entree van Oosterwolde

(vlnr): Eigenaar Mirjam Gorter, medewerker Lucinda Piek, eigenaar Rana Feijth en medewerker Petra de Jong. Henk Vondeling

Oosterwolde – Mirjam Gorter en Rana Feijth hebben dinsdag de nieuwe lunchroom ‘In Kannen en Kruiken’ geopend in Oosterwolde. Zij geven daar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans. De ondernemers zijn expres niet in het centrum gaan zitten, maar aan de entree van het dorp, naast de N381.

‘Daar hebben wij voor gekozen om onder meer het industrieterrein te kunnen bedienen’, zegt Feijth. En alle voorbijgangers zijn uiteraard welkom. Zo loopt er een wandel- en fietsroute langs Venekoterweg 52, waar de lunchroom gevestigd is. In het pand zat voorheen een accountantskantoor, maar sinds die zes jaar geleden verhuisde, stond het gebouw leeg. Er was dan ook wel werk aan de winkel.

Gorter en Feijth zijn beiden een lange tijd verbonden geweest aan de Duisterhoutschool in Oosterwolde. Het is een school voor speciaal onderwijs. Gorter was er twintig jaar lerares, Feijth tien jaar. ‘De kinderen moeten op hun achttiende de school verlaten. Wij zagen dat zij na die schoolperiode nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus bedachten wij een vervolgtraject in de vorm van deze lunchroom’, laat Gorter weten.

In Kannen en Kruiken werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden aangestuurd door de twee eigenaressen. Zij mogen met hun jarenlange ervaring wel professionele begeleiding genoemd worden. Er zijn momenteel vijf werknemers in dienst, maar er is ruimte voor meer. Tevens bestaat er een mogelijkheid om een stage te bieden aan iemand die voor dergelijk werk in opleiding is.

‘Ik wil graag de horeca in’, zegt werknemer Petra de Jong. ‘Dat heb ik geprobeerd op andere plekken, maar dat werkte niet. Hier voel ik mij helemaal op mijn plek.’ Ook werknemer Lucinda Piek heeft het bij In Kannen en Kruiken helemaal naar haar zin. ‘Ik wil graag de bediening in. Het gaat tot zover aardig goed, maar er valt nog veel te leren.’ Het is precies wat de twee oud docenten voor ogen hadden toen zij het plan twee jaar geleden bedachten. ‘Het is de manier om de werknemers een vak bij te brengen op een gepaste manier’, zegt Gorter, die op de Oosterhoutschool al praktijklessen verzorgde in de keuken. ‘Hier mogen werknemers van alles doen. Ze mogen helpen in de keuken, in de bediening, achter de kassa en bijvoorbeeld in de schoonmaak. Dat hoort er natuurlijk ook bij.’

Menukaart

In de lunchroom is van alles te krijgen. Van broodje brie, zalm, hamburger, kip kerrie of kroket tot soep en taart. Er is een hele menukaart waar de gasten uit kunnen kiezen. ‘En zij kunnen het ook afhalen, geen probleem’, zegt Feijth. ‘Ook als we voor een heel bedrijf dertig broodjes op bestelling krijgen. Het kan allemaal.’

In Kannen en Kruiken is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. Binnenkort krijgt de lunchroom ook een terras.

www.inkannenenkruiken.nu

Nieuws

menu