Hoe kun jij je kind met zelfvertrouwen toetsen laten maken?

Foto: pexels

Foto: pexels

Ieder kind werkt en presteert anders. Het kan als ouder dan ook erg lastig zijn om in te schatten hoe jij je kind het beste kunt helpen bij leren en toetsen maken. Als een kind minder goed is in leren dan kan dit erg demotiverend werken en als het elke keer maar niet lukt dan kan dit leiden tot weinig zelfvertrouwen. Als een kind voor zijn of haar gevoel blijft falen dan is het erg lastig om een toets met zelfvertrouwen in te gaan. Als jij merkt dat je kind hier een beetje last van heeft dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan, zodat je kind zijn vertrouwen weer kan terugvinden. Als een kind namelijk zonder enige vertrouwen de toets in gaat dan is de kans ook veel groter dat hij of zij de toets slecht gaat maken.

Kijk waar ze goed in zijn

Om een kind zelfvertrouwen te geven moeten ze even weten waar ze goed in zijn. Ga dus eerst even focussen op dingen waar je kind goed in is als je merkt dat je kind even niet veel zelfvertrouwen heeft. Door even te focussen op iets waar je kind goed in is kan je zorgen dat je kind weer het gevoel krijgt dat hij of zij het kan. Als je dan een klein beetje zelfvertrouwen hebt opgebouwd dan is het tijd om aan de slag te gaan met dingen waar jouw kind juist minder goed in is.

Werk aan wat ze minder goed doen

Dingen waar mensen niet goed in zijn proberen mensen vaak te vermijden, omdat wij er niet van houden als we falen. Toch is het juist belangrijk dat wij deze dingen niet ontwijken, omdat je ergens alleen beter in kunt worden als je blijft oefenen. Zorg dus dat je aan de slag gaat met dingen waar jouw kind nog in kan groeien. Als je kind moeite heeft met Nederlands dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hem of haar bijles nederlands te laten volgen. Door middel van bijles nederlands krijgt jouw kind nog een keer op een andere manier dingen uitgelegd en heeft iemand echt even de volle aandacht voor hem of haar.