Het voordeel van een patch panel

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Telefoon- en internetverbindingen zijn tegenwoordig vaak in het nieuws door storingen. We gebruiken het internet elke dag en willen daarom dat de internetverbindingen goed zijn aangesloten op de server.

Of je nou thuis een gestructureerde telefoon en internetverbinding wilt aanleggen of je op het kantoor te maken krijgt met tientallen telefoon en internetverbindingen. De kabels moeten goed worden aangesloten op de server en bovendien een beetje overzichtelijk zijn. Een veel voorkomend hulpmiddel voor al deze aansluitingen is het in gebruik nemen van een patch panel . Aan een patch panel kun je eenvoudig telefoon- of internet verbindingen aansluiten en daarbij orde creëren door ze te labelen. Zo is het makkelijker overzicht te houden welke kabels waar zijn. Vooral voor grote bedrijven die honderden verbindingen hebben is dit een geschikte oplossing.

Je kabels beschermen

Behalve dat een patch panel ervoor zorgt dat kabels gestructureerd kunnen worden aangesloten op de server heeft het hulpmiddel nog een andere functie. Dit heeft te maken met de houdbaarheid van de kabels. Kabels zijn soepel en beweeglijk, maar vooral bij het aansluitingspunt zijn ze dat iets minder. Als de kabels in allerlei verkeerde hoeken staan en door voorwerpen tegen de muur worden aangedrukt kan een kabel ook beschadigen. Langdurige druk of die verkeerde houdingen kunnen ervoor zorgen dat een kabel uiteindelijk breekt. Een patch panel voorkomt dit probleem doordat het de kabels in een houding worden aangesloten en daarin blijven, waardoor ze recht staan en minder snel breken.

Voor iedereen wat wils

Er is verschil tussen hoeveel kabels er moeten worden aangesloten. Voor een huishouden zullen er vaak niet veel kabels moeten worden aangesloten maar voor een datacenter bedrijf kan dit oplopen tot duizenden. In beide gevallen is overzicht en structuur een goed idee. Daarom zijn er patch panels die bijvoorbeeld acht kabels kunnen aansluiten en andere die wel 48 kunnen aansluiten. Zo kan iedereen kiezen aan hoeveel verbindingen een patch panel moet voldoen en daar een geschikt paneel voor uitzoeken. Er zijn dus verschillende redenen waarom het gebruik van een patch panel voordelig is en kan zijn. Voor zowel een huishouden waar maar een aantal kabels moeten worden aangesloten of bedrijven waar veel telefoonverbindingen en internetverbindingen moeten worden aangesloten.