Aangeboden door: hoyhoy.nl

Het Drents-Friese Wold: een ontspannende en inspirerende wandeling

Foto: pixabay

Dichter bij de natuur zijn, het is een term die in deze eeuw steeds vaker klinkt. Nu hebben we in Friesland niet over natuur te klagen, maar sommigen vergeten zo nu en dan de tijd te nemen om deze nader te bestuderen. Dit kan met een prachtige wandeling in Nationaal Park Drents-Friese Wold, die louterend werkt en bovendien inspireert.

Autogebruik ontmoedigd

Het Drents-Friese Wold is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en andere mensen die met de auto komen, er is een parkeerterrein aan de Bosweg in Hoogersmilde. Parkeren in de berm of op zelfverzonnen ‘alternatieve’ plekken is niet toegestaan. Men is te gast in de natuur en wordt geadviseerd langzaam en voorzichtig te rijden, omdat hier van alles rondloopt. Reeën bijvoorbeeld. Auto’s dienen goed afgesloten te worden, want helaas duiken dieven en inbrekers op de meest onverwachte plekken op. Wie de mogelijkheid heeft om zonder auto te komen en een uitje richting dit natuurgebied niet direct wil associëren met de goedkoopste autoverzekering , wordt aangeraden de fiets, het openbaar vervoer of de benenwagen te nemen. Dat is ook duurzamer.

Jacobskruiskruid

Nederland is zo dichtbevolkt dat mensen veel ingrijpen in de natuur. Het voorbeeld van het afschieten van herten in de Kennemerduinen in Noord-Holland is bekend. Het CDA maakt zich weer zorgen over het Jacobskruiskruid . Er zijn nog maar weinig plekken waar de natuur ongerept is en haar eigen onvoorspelbare gang mag gaan. Dat alleen al maakt een wandeling door het Drents-Friese Wold zo interessant.

Flora en fauna

De route over de zandpaden van in totaal 16 kilometer is via zwarte pijltjes op gele bordjes te volgen. Er zijn zandvlaktes, naald- en loofbomen, heidevelden en vennetjes. De vogels zorgen voor een gratis en bijna eindeloos openluchtconcert. „Hier komt de natuur naar je toe”, zegt boswachter Corné Joziasse dan ook. Langs de vennetjes groeien onder meer drieblad, veenmos, oeverkruid en wollegras. Het nodigt uit tot een picknick op één van de vele bankjes of picknicktafels. Vanzelfsprekend nemen bezoekers hun afval mee, of dumpen ze dit in de daarvoor bestemde bakken. Honden, mits aangelijnd, mogen meegenieten van de wandeling. Onderweg kan men een hermelijn of bunzing aantreffen, kleine zoogdieren. De genoemde reeën, maar ook vossen en boommarters kunnen overal opduiken, maar vooral ‘s morgens vroeg en in de schemering. En er is hier een echte roofvogel te bewonderen: de buizerd.

Vogel-app

Omdat zich hier allerlei bijzondere bos- en weidevogels vertonen is het handig om voorafgaand een vogel-app te installeren, om de vele verschillende geluiden te herkennen. Voor meer informatie en activiteiten in het Nationaal Park is er de website . Een wandeling door dit ongerepte stukje natuur werkt ontspannend en inspirerend.

Nieuws

menu