Drietal neemt Zonneklaar over

Martine de Vries, Jaap Mekel en Dorien Mekel. Eigen foto

Oosterwolde - Natuurvoedingswinkel Zonneklaar in Oosterwolde wordt per 1 april overgenomen door Martine de Vries, Dorien Mekel en Jaap Mekel. Zij nemen het stokje over van Saskia Poelhekke en Rob Vries, die met pensioen gaan.

Wat ruim 40 jaar geleden begon als een consumentenkring van natuurvoeding in Oosterwolde is inmiddels uitgegroeid tot een onafhankelijke natuurvoedingssupermarkt. Poelhekke en Vries zijn 15 jaar eigenaar geweest van 'De Wigter' in Drachten (nu een Ekoplaza) en zijn nu zo’n dertien jaar eigenaar van Natuurvoeding Zonneklaar.

Martine de Vries komt op 1 maart in dienst van Poelhekke en Vries en wordt zo ingewerkt. Dorien Mekel blijft in de winkel werken, zoals ze dat de afgelopen anderhalf jaar ook heeft gedaan.

Om de overname te kunnen bekostigen, moeten de drie nieuwe eigenaren geld lenen (ongeveer 70.000 euro). Ze hopen dit via een crowdfunding bij elkaar te krijgen. Dan kunnen ze de inventaris en voorraad overnemen en is er startkapitaal om de eerste rekeningen te betalen.

Martine de Vries

Martine de Vries (42) is geboren op Texel. ‘Ik heb een koks-opleiding gedaan en jaren in verschillende restaurants op Texel 2,5 jaar veel gewerkt met en veel geleerd over biologische producten. Eind 2019 ben ik verhuisd naar Drenthe en heb ik een massagecursus gedaan. Ik wilde graag mijn eigen praktijk beginnen, maar mede door corona is dit er niet van gekomen. Inmiddels werk ik sinds augustus 2020 weer in een biologische supermarkt. Nu dient de mogelijkheid zich aan om samen met Dorien, die al werkzaam is in Zonneklaar, en Jaap de winkel over te nemen van Rob en Saskia. Voor mij is het altijd een droom geweest om iets voor mezelf te beginnen en nu lijkt dat werkelijkheid te worden.’

Dorien Mekel

Dorien Mekel is 48 en geboren in Castricum. ‘Ik ben afgestudeerd als fysiotherapeut en in 1993 naar het noorden verhuisd. Als fysiotherapeut heb ik als vervanger gewerkt tot ik in 2001 met Jaap samen het natuurbeheerbedrijf, waar wij beide werkzaam waren, overnam. We hebben dit destijds gedaan om ons leuke werk te behouden. Ook nu hebben we samen een eigen natuurbeheerbedrijf. Naast dit werk wil ik graag iets meer contact met mensen, ik vind het leuk om te helpen. Inmiddels werk ik 1,5 jaar in Zonneklaar. Vergelijkbaar met het overnemen van het bedrijf in 2001 is de overname nu; om mijn leuke werk in de winkel te behouden, word ik zelf mede-eigenaar.

Jaap Mekel

Jaap Mekel woonde tot zijn 35ste in Hilversum. ‘Ik ben nu 58 jaar. Ik heb altijd in het natuurbeheer gewerkt. Om selfsupporting te kunnen leven heb ik in 1993 een stuk grond in Schoonloo gekocht. Daar heb ik een paar jaar fijn gewoond met Dorien. Op zoek naar een rustiger plek kwamen Dorien en ik in 1996 in Ravenswoud terecht. Daar hebben we ons paradijs gemaakt. We blijven hier de rest van ons leven wonen. Ik vind het belangrijk dat er in de regio een goede natuurvoedingswinkel is, wil me hiervoor inzetten en zal in de winkelbezetting vooral de gaten vullen.