De Nederlandse startup-scene bloeit

Afbeelding: Unsplash

Afbeelding: Unsplash

Nederland staat over de gehele wereld bekend om haar open cultuur en ondernemerschap. Mede om deze reden is Nederland nu de thuisbasis voor menig startup en bloeit de startup-scene aanzienlijk in ons land. De startup sector groeit ieder jaar weer sinds de financiële crisis van 2008. Deze crisis zorgde er immers voor dat veel talent in ons land zijn of haar werk kwijtraakte en dus creatief moesten worden.

In de afgelopen jaren is het aantal startups en ook de kwaliteit van deze bedrijven flink gegroeid en bereiken deze nu een nieuw hoogtepunt, mede dankzij een gunstige economie. Ook trekken deze startups van eigen bodem steeds vaker grote investeerders vanuit het buitenland aan. Met name investeerders van de Verenigde Staten schijnen het haast op Nederlandse startups gemunt te hebben.

Zorgsector en Brexit bieden veel kansen voor startups in Nederland

Een van de plekken met succesvolle startups is de zorgsector. Zo is in ons land bijvoorbeeld Nori Health opgericht, een chatbot die mensen met chronische ziekten zoals de ziekte van Crohn ondersteunt. Dit bedrijf werkt goed samen met de Crohn’s & Colitis Foundation en heeft ruim 5 miljoen euro aan investeringen weten aan te trekken. Over het algemeen hebben Nederlandse startups steeds meer toegang tot kapitaal. Geld lenen van de bank kan langzaam weer en er vinden dan ook regelmatig grote investeringsronden plaats onder Nederlandse startups.

Brexit heeft ook een positieve impact gehad op het startup-klimaat van Nederland. Nederland is een goed alternatief geworden voor bedrijven die in Europa zaken willen doen en trekt hierdoor veel bedrijven en investeringen aan. Veel investeerders zoeken in ons land naar veelbelovende startups om hierin te investeren. Hierdoor heeft Nederland een bruisende community van angel investors, wat uiteindelijk de economie weer ten goede komt.

Als jij graag met jouw eigen onderneming in aanmerking wilt komen voor investeringen van het buitenland, dien je pakkende namen voor je producten en diensten te hebben. Op de website https://businessnamegenerator.com/nl/ kun je gebruikmaken van een gratis naam generator die pakkende namen voor producten, diensten en bedrijven kan genereren die nog niet zijn vastgelegd of in gebruik genomen zijn door andere bedrijven. Er zijn tegenwoordig veel kansen op de markt en het zou immers zonde zijn om deze te laten liggen.

Goede infrastructuur en meertalig opgeleid

Nederland biedt ondernemers een fiscaal aantrekkelijk klimaat aan en het is relatief eenvoudig om in Nederland een bedrijf te starten vergeleken met andere Europese landen. Hier komt bij dat ons land een goede digitale en fysieke infrastructuur rijk is. Ook is de ligging ideaal. Je kunt eenvoudig met de trein naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België en via Schiphol ben je in een dag aan de andere kant van de wereld. Zowel het ontmoeten van klanten als het exporteren van goederen is hierdoor erg gemakkelijk.

Een ander groot voordeel voor Nederlandse startups is dat eenvoudige toegang tot hoog opgeleid personeel dat vaak ook nog eens meerdere talen spreekt. Gemiddeld spreken Nederlands namelijk vier talen tegen de tijd dat zij afstuderen. In ons land doen voornamelijk de biotech industrie en de elektronische mobiliteit sector het erg goed. Een voorbeeld hiervan is de goede software voor elektrische oplaadstations en navigatiesystemen die in ons land zijn ontwikkeld.