Daklekkage en vloerverwarming lekkage

Eigen foto

Eigen foto

Daklekkage , een van de meest voorkomende lekkages in huis. Het liefst zit je er natuurlijk warmpjes bij met een dicht dak boven je hoofd en warme voeten. Wees altijd alert op lekkage, zo kun je verdere schade aan de rest van je huis voorkomen.

Hoe water de weg door je dak heen vindt

Daklekkage is erg vervelend als het je overkomt maar is zeker geen zeldzaam gebeuren. Daken zijn nou eenmaal niet levenslang 100% waterdicht. Door extreme weersomstandigheden zoals een heftige winter met sneeuwstormen of warme en droge zomers kunnen er op het dak openingen ontstaan waar water naar binnen kan. Bij een plat dak kunnen de randjes los raken waardoor er gleuven in het dak komen of een dakpan kan broos worden en uiteindelijk scheuren. Zeker in de herfst ontstaan er meer daklekkages vanwege de vele bladeren die in de dakgoten terecht komen. Ruim je deze niet tijdig op dan kan het blad zich ophopen en voor verstoppingen zorgen. Het water uit de goten zal dan een andere ongewenste weg zoeken waardoor er lekkage aan het dak kan ontstaan.

Geen warme maar natte voeten

Het dak is voor velen een logische plek voor een lekkage, maar ook van binnenuit kan er in huis een lek ontstaan zoals een vloerverwarming lekkage. Dit komt vaak doordat er bij het installeren van de vloerverwarming of bij het leggen van de vloer er per ongeluk een leiding is geraakt. Ook kan het gebeuren dat tijdens de installatie een koppeling niet goed is geïnstalleerd en deze in de loop van de tijd loslaat waardoor er lekkage ontstaat. Heel soms gebeurt het dat er een leiding van het vloerverwarmingssysteem scheurt, maar dit is uitzonderlijk. Mocht er lekkage zijn in de vloerverwarming dan kan het gebeuren dat je dit niet meteen waarneemt. Bij natte plekken op de vloer of natte voegen is de lekkage makkelijk te ontdekken, maar deze plekken zijn niet altijd direct zichtbaar. Waar je een lek ook aan kunt opsporen is aan de druk in het CV systeem. Een verlies in druk kan erop duiden dat er een lekkage in de vloerverwarming zit.

Timing is key

Van welke lekkage er ook sprake is, daklekkage of lekkage aan de vloerverwarming , het is heel belangrijk om er op tijd bij te zijn. Via een lekdetectie kan een lek snel en eenvoudig worden opgezocht. In veel gevallen hoeft het dak of de vloer niet open worden gebroken om de oorzaak van het lek vast te stellen. Zodra je een vermoeden hebt van een lekkage, schakel dan direct de hulp van experts in. Wel zo verstandig, zo voorkom je verdere schade en reparatiekosten aan je huis.