Bedrijventerrein Appelscha biedt kansen. Van The WrapBox tot fitnesshandel: ‘Het is goed voor de leefbaarheid’

Sander Eringa (23) uit Oosterwolde is eigenaar van The WrapBox. Henk Vondeling

Al sinds 1950 is Welles Hout gevestigd aan de Industrieweg in Appelscha. Het bedrijf, met houtzagerij, groeide in de zeventiger jaren uit tot een werkgever van veertig personen, maar door de crisis in de tachtiger jaren werd dat aantal teruggedrongen naar acht.

Het bedrijf ging desondanks onverminderd door met het produceren van hout op maat voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Het terrein aan de vaart gold jarenlang als etalage. Tal van tuinhuisjes en speeltoestellen werden er geshowd. Maar in 2017 onderging het terrein een enorme metamorfose. Welles Hout zit er nog steeds, maar in een wat andere vorm. En het terrein biedt nu plaats aan ondernemers, geeft starters een kans en dient de omgeving. ‘Het is ontzettend goed voor de leefbaarheid, blijkt’, zegt initiatiefnemer Gerben Welles.

Kleinschalige bedrijven

Welles bedacht het plan, omdat hij het terrein rond zijn bedrijf niet meer nodig had. Allereerst omdat hij zich tegenwoordig richt op de zakelijke markt en ten tweede: internet is daarvoor de beste etalage. Verkopen om er een industrieterrein van te maken, mocht niet van de gemeente. ‘Maar ruimte voor kleinschalige bedrijven mocht wel’, gaat Welles verder. Geheel op eigen houtje gaf hij vorm aan het terrein. Wat komt waar en hoe groot worden de units? ‘Best lastig als je daar weinig ervaring mee hebt.’

Zweet en moeite

Ineens was hij naast ondernemer projectontwikkelaar. En in die hoedanigheid stortte hij zich op het werven van kandidaten voor de bedrijfspanden. ‘Dat kostte in het begin veel zweet en moeite, want hoe vind je die mensen?’ Het lukte om het eerst bedrijfspand te vullen, waarna het eigenlijk allemaal van een leien dakje verliep. Na het eerste gebouw, kwam er een tweede, een derde ‘en alles zit vol’. De units worden gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. ‘Van de 28 units zijn er in de meeste bedrijven gevestigd.’ En er komen nog 44 bij, waarvan nog 12 te koop zijn. In totaal 72 units. ‘Er heerst ontzettend veel bedrijvigheid en dat is waarvoor je het doet’, stelt de initiatiefnemer.

Divers

Er is vraag naar, dat is wel duidelijk. Bedrijven die er zitten zijn heel divers: van verkoop van fitnessapparaten tot een stoffeerdersbedrijf en van keukenbedrijf tot installateur. ‘Het is zo aantrekkelijk omdat er in de unit veel ruimte is. Er kan gekozen worden voor een grootte en vervolgens kan er ook nog een verdieping in geplaatst worden.’

Wrappen van auto’s

Sander Eringa (23) uit Oosterwolde is één van de ondernemers die zich op het terrein in Appelscha vestigde. Hij is de eigenaar van The WrapBox, een bedrijf dat zich bezighoudt met het wrappen van auto’s. Hij geeft ze een compleet andere look, een nieuw kleurtje met folies. Maar daarnaast brengt hij bestickering aan, hij doet aan cardetailing en wrapt ook keukens. In mum van tijd heeft hij een oude keuken een compleet nieuwe look gegeven. Voorbeelden liggen in zijn kantoor (op de eerste verdieping), waar ook de productie van de folies plaatsvindt. Beneden volgt de montage op de auto’s, van Ford tot Range Rover tot Lamborghini, alles komt voorbij. Een specialisme die zonder de units van Welles niet zo snel in Appelscha te vinden zou zijn. ‘Ik had me anders waarschijnlijk op een stad geconcentreerd’, zegt Eringa. ‘Maar deze plek is perfect: ik zit mooi tussen Assen en Drachten in. En daarbij: deze locatie straalt veel professionaliteit uit. Dat hebben we nodig.’

Uitnodigend

Het vinden van een ideale locatie was voor Eringa lastig. ‘De ene is te klein of te duur, een ander terrein wordt ’s avonds afgesloten door middel van een hek. Maar het terrein in Appelscha heeft alles: ziet er niet alleen uitnodigend uit, het is het ook. Klanten kunnen langskomen wanneer ze willen, het is er netjes, er is veel ruimte en de ondernemers die er zitten versterken elkaar ook nog eens.’ Met dat laatste bedoelt hij dat bijvoorbeeld Welles Hout iets precies op maat maakt in de houtzagerij voor een installateur en waar de één een graafmachine heeft, heeft de ander weer een heftruck.

Zodra de volgende gebouwen klaar zijn, volgt een open dag om iedereen kennis te laten maken met de variëteit aan bedrijven op het terrein aan de Industrieweg. ‘Dat is vanwege corona al meermaals uitgesteld’, besluit Welles.