Albert Heijn is van vitaal belang voor leefbaarheid

Nienke Bolster toont samen met enkele andere medewerkers het behaalde keurmerk.

Nienke Bolster toont samen met enkele andere medewerkers het behaalde keurmerk. FotoTekst.nl

Albert Heijn Oosterwolde mag zich SSK-supermarkt noemen. SSK staat voor Super Supermarkt Keurmerk. Zelfstandige supermarktondernemers met dit keurmerk hebben bewezen zich extra in te zetten voor lokale betrokkenheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

‘Albert Heijn Oosterwolde is van vitaal belang voor de leefbaarheid van dit dorp’, zo luidt de conclusie in het eindrapport. ‘Een absoluut SSK-waardige supermarkt die het keurmerk dan ook zeker toekomt.’

Zestig criteria

Het keurmerk is een initiatief van brancheorganisatie het Vakcentrum en is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO. Om het SSK-keurmerk te behalen, wordt een supermarkt op zestig criteria beoordeeld. Met een eindscore van 81,6 heeft Albert Heijn Oosterwolde zeer goed gescoord. „Als supermarkt proberen wij ons op diverse punten te onderscheiden in vergelijking met andere supermarkten. Dit certificaat is daarvan een mooie erkenning”, aldus Nienke Bolster, medewerker van Albert Heijn Oosterwolde.

Duurzaam met energie

De supermarkt is aan de hand van zeven thema’s beoordeeld: ‘duurzaam met energie’, ‘lokale betrokkenheid’, ‘assortiment’, ‘afvalinzameling en -reductie’, ‘veiligheid en preventie’, ‘personeelsbeleid’ en ‘transport en logistiek’. Met name op de twee eerste punten heeft Albert Heijn Oosterwolde uitmuntend gescoord. Voor ‘duurzaam met energie’ sleepte de winkel 91 van de 100 punten in de wacht. „Wij zijn dan ook een gasloze winkel”, legt Bolster uit. „En alle verlichting is led.” Aangezien de gemeente Ooststellingwerf veel waarde hecht aan het thema duurzaamheid, was wethouder Fimke Hijlkema vrijdagmorgen bereid om het keurmerk officieel te onthullen.

Lokale betrokkenheid

Met 91,3 punten behaalde de supermarkt de hoogste score op het thema lokale betrokkenheid. ‘De winkel fungeert als bruisend middelpunt van de gemeenschap’, zo staat er in het eindrapport te lezen. Bolster: „We houden dan ook veel acties om lokale verenigingen te ondersteunen, zoals vorig jaar de ‘Plak en pak-actie’, waarmee we ruim € 20.000 hebben uitgedeeld aan clubs, verenigingen en scholen.”

Mooie en complete winkel

Ook op de overige vijf thema’s scoort Albert Heijn Oosterwolde ruim voldoende. ‘Het is een mooie en complete winkel en de ondernemer is op vele vlakken heel bewust bezig’, zo oordeelt de auditor. In heel Nederland zijn maar tweehonderd supermarkten met dit SSK-keur-merk te vinden. „We mogen dus best een beetje trots zijn op onszelf”, aldus Bolster.