Aangeboden door: biznamewiz.com

Aanzienlijk meer investeringen in Nederlandse startups: Hoe start je je eigen bedrijf?

Foto: Pexels

Voor het derde jaar op rij zijn er recordbedragen aan venture capital investeringen gedaan in Nederlandse startups. Al sinds 2018 nemen deze investeringen exponentieel toe. In 2021 werd er maar liefst 5,3 miljard Euro geinvesteerd, zo’n drie keer meer dan in 2020 (1,7 miljard Euro). Er wordt verwacht dat dit bedrag dit jaar weer zal toenemen. Deze toenemende bedragen hebben wij naar aller waarschijnlijkheid te danken aan grotere investeringsronden.

Neem bijvoorbeeld het Amsterdamse Messagebird, waar even van de een op de andere dag 800 miljoen Euro in werd geïnvesteerd. Het is ook aantrekkelijker geworden voor voor bedrijven en niet-traditionele investeerders om te investeren, mede vanwege de lage rentetarieven. Hier komt bij dat er meer bedrijven kwalificeren voor grote investeringen aangezien zij onder de zogenoemde scale ups noemer vallen.

Meer buitenlands kapitaal

Vorig jaar zagen we vooral meer buitenlandse investeringen in Nederlandse startups , voornamelijk door Amerikaanse investeerders. Tegelijkertijd zien we minder Nederlandse investeerders vergeleken met buitenlandse.

Het aandeel Nederlandse investeerders in het startup ecosysteem is gedaald van 62% in 2019 naar slechts 21,7% in 2021, terwijl het aandeel Amerikaanse investeerders juist verdubbeld is sinds 2018. Het effect van het afnemende aandeel Nederlandse investeerders creëert en vergroot gebrek aan invloed op groei en innovatie binnen de Nederlandse markt.

Nu tijd om eigen bedrijf te beginnen

Door dit gebrek aan invloed op groei en innovatie binnen de Nederlandse markt is het nu hét moment om je eigen bedrijf te beginnen. De COVID-19 pandemie heeft er immers voor gezorgd dat er ruim voldoende kansen voor het oprapen liggen. Denk bijvoorbeeld aan de vele ICT-diensten die men nu kan bieden aan zowel ondernemers als werknemers die vanuit huis werken.

Veel mensen denken er namelijk al een tijdje over na om voor zichzelf te beginnen, maar zetten die ene, cruciale eerste stap niet. Uiteindelijk zie je vaak dat zij in loondienst blijven en hierdoor mooie kansen mislopen. Er zijn immers maar weinig mensen die de eerste stap van het zelfstandig ondernemen daadwerkelijk zetten.

Eigenlijk is dit vreemd, aangezien iedereen in Nederland voor zichzelf kan beginnen. Het enige wat men maar hoeft te doen is zich aan te melden bij de Kamer van Koophandel. De huidige werkgever hoeft hier in eerste instantie niets van te weten en de persoon in kwestie kan gewoon nog blijven doorwerken alsof deze nooit voor zichzelf is begonnen. Voor hen die wel graag daad bij woord willen voegen, raden wij aan gebruik te maken van https://biznamewiz.com/nl/ . Dit is een handige tool waarmee je op goede, pakkende bedrijfsnamen en productnamen kunt komen.

De tool controleert ook nog eens of deze namen al gebruikt worden door andere bedrijven, of deze lijken op namen die gebruikt worden door andere bedrijven en of deze namen niet al zijn geregistreerd. Dit maakt het eenvoudig om een naam te kiezen voor je eigen bedrijf, wat immers niet alleen de eerste stap is tot zelfstandig ondernemerschap, maar ook erg belangrijk voor je bedrijfsidentiteit.

Meer zakelijk nieuws lezen? Neem dan eens een kijkje op de zakelijk nieuws rubriek op onze website

Nieuws

menu