‘We gaan op dezelfde voet verder’

René en Naomi Ykema (rechts) worden de nieuwe uitbaters van ‘t Anker. Lukas en Femmie Vos nemen afscheid. Rens Hooyenga

Elsloo – René (43) en Naomi Ykema (42) zijn de nieuwe uitbaters van Eetcafé ‘t Anker in Elsloo. Met twaalf jaar ervaring als zelfstandig ondernemer gaan zij het eetcafé opfrissen, maar wel op dezelfde voet verder.

Beiden zijn zij al jaren werkzaam in de horeca, René als kok en Naomi als gastvrouw. Het stel neemt per 1 juli het t stokje over van Lukas (54) en Femmie Vos (53). Om het helemaal eigentijds te maken, begint het stel met een verfweek. ‘t Anker zal een daardoor een frisse uitstraling krijgen. ‘We gaan geen rigoureuze verbouwingen doen’, zegt René. ‘Dat kan altijd nog.’ Het eetcafé blijft gedurende de opfrisbeurt van 1 tot en met 8 juli gewoon geopend. ‘Het stileren is mijn ding’, zegt Naomi, die ook de nieuwe look heeft bedacht. ‘Het wordt een stoer geheel; sfeervol en grijs komt veel terug.’

‘Spannend’

Voor de vorige uitbaters begon het avontuur op 30 december 2006. Verenigingen en organisaties in het dorp kochten ’t Anker, zodat zij een vaste uitvalsbasis hebben. Lukas en Femmie werden de uitbaters en verwelkomden de gasten gedurende het hele jaar. ‘Het is hier één en al gezelligheid. En doordat er zoveel verenigingen zijn, waar eigenlijk het hele dorp aan verbonden is, is er altijd wel wat te doen. Het is hier druk en goed toeven’, zegt Lukas. ’t Anker wordt gezien als een dorpscentrum en daarom is het voor René en Naomi een spannend nieuw begin. ‘Wij hebben een hele tijd in Appelscha gewoond, maar zijn vrijwel onbekend in Elsloo. Wij vinden het erg spannend en hopen in goede aarde te vallen bij de inwoners van het dorp’, zegt Naomi. ‘De vorige uitbaters zaten er 11,5 jaar in, dus was alles vertrouwd. We proberen daarom niet al te grote veranderingen door te voeren.’ Zo plannen René en Naomi door te gaan met de snackbar, de afhaalmaaltijden, de catering, tafeltje-dekje, de zalen, de bar en het eetcafé.

‘Het gaat het hele jaar door’, zegt Lukas, die soms wel veertien uur op een dag werkte. ‘Ik vind het prachtig. Toen ik van de dokter te horen kreeg dat ik het wat rustiger aan moest doen, stond ik ook echt even met de handen in het haar. Ik wilde helemaal niet rustiger aan doen. Ik wilde hier zijn en wilde aan het werk. Ik vind het fantastisch, ook om altijd onder de mensen te zijn. En bovenal; het loopt goed.’ Lukas onderging enkele jaren geleden een levertransplantatie en heeft nadien twee hartinfarcten gehad. ‘De dokter zegt dat ik te veel stress ervaar. Hij zei als ik op dezelfde voet door zou gaan dat ik niet oud zou worden. Er kwamen veel emoties bij kijken, maar we hebben de knoop doorgehakt en ik heb er nu vrede mee.’ Het is de reden dat het beheerdersechtpaar stopt in ’t Anker.

De oude en de nieuwe uitbaters houden op vrijdag 6 juli een afscheid- en kennismakingsavond. Vanaf 19.30 uur zijn de deuren geopend en zijn de drankjes en hapjes op kosten van de zaak tot 21.30 uur. Ook kunnen alle gasten dan kennismaken met ’t Anker, nieuwe stijl. ‘Iedereen is welkom.’ Eetcafé ’t Anker is te vinden op Hoofdweg 29 in Elsloo.

Nieuws

menu