Ruimtes in Batavushuisje verwonderen

Batavushuisje in Nijeholtwolde, het atelier van Sigrid Hamelink. Sigrid Hamelink

Nijeholtwolde - In het Batavushuisje, een voormalige fietsenmakerswerkplaats, in Nijeholtwolde is kunstenares Sigrid Hamelink het project Wonderkamers gestart.

Het is een kunstproject dat steeds groeit en dat ruimte laat voor inbreng van collega-kunstenaars. Uitgangspunt is de relatie met de natuur. Van 13 juli tot 25 augustus zijn de Wonderkamers te bezoeken.

Omgeving wordt op bijzondere manier belicht

In het project wordt de omgeving van het Batavushuisje daarbij telkens op een bijzondere manier belicht. De kunst staat niet op zich zelf maar legt relaties, die verrassend zijn en de mogelijkheid bieden de omgeving op een andere manier te ervaren.

Hamelink vult alle ruimten van de werkplaats met beelden, objecten en lichtprojecties. De samenhang is raadselachtig. Elke kamer is anders en vol poëtische vondsten, waarbij de raltie met de natuur nooit ver te zoeken is. In één van de kamers worden objecten van porselein verrassend gecombineerd met een leestafel gemaakt van boeken. In een grote ruimte met uizicht over het land, staan figuratieve beelden van hout, aluminium en porselein, die samen een innerlijk landschap vormen en verbindingen aangaan met de natuur en de omgeving.

Zolderkamers

Op zolder bevinden zich twee kamers in totaal verschillende sferen. In de ‘hartkamer’ is alles ondergedompeld in een rode goled. Het is een beladen plek waar de binnenkant van de mens zich manifesteert. De andere zolderkamer heeft een meditatief karakter. In die kamer worden door middel van lichtprojecties op porselein herinneringen aan de tuin opgeroepen. In een buitenkamer word de bezoeker omarmd door een oude beuk die onder het bladerdak ruimte biedt voor verwondering.

Marjolein Spitteler

Hamelink nodigt collegea’s uit om een bijdrage te leveren aan de Wonderkamers. Deze zomer is dat Marjolein Spitteler uit Oosterwolde. Haar fascinatie voor de natuur uit zich in gedetailleerde tekeningen met poëtische verwondering, die prachtig bijdragen aan de gehele tentoonstelling.

Begonnen als bioloog, vervolgens als beeldend kunstenaar, heeft Marjolein Spitteler zich intensief bezig gehouden met één onderzoek. Dat onderzoek richt zich op leven als fenomeen. De werkwijze die zij in de loop van de jaren heeft ontwikkeld staat het beeld toe zich als een organisme te ontwikkelen.

Openingstijden

Van 13 juli tot 25 augustus zijn de gratis toegankelijke Wonderkamers op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur (en op afspraak) open voor publiek. Daarna worden er met regelmaat activiteiten ontplooid en krijgen de Wonderkamers weer een nieuwe wending.

www.sigridhamelink.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu