Open Stal doet verlangen naar licht. In eerste weekend van kunstroute in Oldeberkoop is Gaia te bewonderen in Molenbosch

In het Molenbosch wordt het werk Lichtvallen van Mieke van den Hoeven opgehangen. Rens Hooyenga

De 51ste editie van Open Stal gaat zaterdag van start. Tijdens de vier weken durende kunstroute in Oldeberkoop is in het eerste weekend in het Molenbosch het rondreizende kunstwerk Gaia te zien.

De kunstroute door Oldeberkoop vindt tot en met 21 augustus plaats en is dagelijks geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Op ongeveer twintig locaties presenteren veertig kunstenaars, Nederlandse en buitenlandse, hun werk. In onder andere de kerk, in galeries, in tuinen, in een touringcar en - zoals de naam al doet vermoeden - in de stal van een boerderij. Alle kunstenaars gebruiken hun eigen technieken. Het thema van het evenement is Uit de Schaduw. Een thema dat verbonden staat met de coronacrisis, een thema met een verlangen naar licht, lucht en ruimte.

De deelnemende kunstenaars zijn: Ad van Aart, Josefien Alkema, Sjanet Bijker, Helmie Brugman, Marion Crezee, Bert Feddema, Loes Groothuis, Mieke van den Hoeven, Jan Paul Hulsenbek, Kim Kenyon, Wil Leurs, Christiane Maurer, Linda Molenaar, Nicolette Peters, Anna van der Putte, Betty Simonides, Marsja van der Ven, Peter van der Weele, Titi Zaadnoordijk, Erni van Aerts, Anneliet van Beelen, Arjen Boerstra, Annemarie Busschers, Karin van Dam, Reinhilde van Grieken, Ilona Hakvoort, Ann van Hoey, Esther IJssels, Pauline Kick, Yves Malfliet, Karin van der Molen, Pieter Mols, Cisca Poldervaart, Carlette Rijcken, Tom Thijsse, Peter Verboom en Valère Wittevrongel.

De tekst gaat verder na de foto

Gaia

De vrijdagavond voorafgaand aan Open Stal in het Molenbosch wordt om 20.30 uur in het Molenbosch het rondreizend kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram geopend. Het betreft een verlichte bol van 7 meter doorsnede. Het laat ons de aarde zien zoals we die zouden waarnemen als we op de maan staan. In de Griekse mythologie is Gaia de personificatie van Moeder Aarde. ‘De waarneming van Gaia door ons als toeschouwers geeft een ervaring van ontzag, een diep besef van de onderlinge verbondenheid van het leven op aarde. En daarmee onze gedeelde verantwoordelijkheid om goed voor de aarde en haar klimaat te zorgen. Het is ons enige ‘thuis’’, is de boodschap van de kunstenaar. Gaia is er tot en met zondag 24 juli in het Molenbosch te bewonderen. Gaia toert wegens Arcadia door Friesland.

Er wordt tijdens Open Stal elke zaterdag en zondag opgetreden. Ook zijn de witte fietsen dit jaar weer van de partij, voor bezoeker die wat minder goed te been zijn. De te fietsen route is ongeveer drie kilometer.

Nieuws

menu