Nobilis houdt zaterdag 2 juli Dag van de Prentkunst; Uitwaaien in Fochteloo 2.0 met kunstmarkt, demonstraties en lezingen

'Woonboot IV’, staaldruk van Jan van der Meulen, z.j. 340 x 360 mm. SIJTZE VELDEMA

Centrum voor prentkunst van Stichting Nobilis in Fochteloo houdt zaterdag 2 juli van 11.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse Dag van de Prentkunst, die dit jaar de titel Uitwaaien in Fochteloo 2.0 draagt.

Het is een dag met een kunstmarkt, demonstraties en lezingen. Bij mooi weer is de kunstmarkt op het plein, bij slecht weer binnen. Ruim twintig kunstenaars komen naar Fochteloo om er hun nieuwe werk te tonen en te verkopen. Opvallend is het aantal nieuwe prentkunstenaars dat deelneemt.

Buiten en binnen

Vorig jaar werd de jaarlijkse Dag van de Prentkunst voor het eerst in de buitenlucht gehouden met het inzetten van twintig marktkramen. Noodgedwongen door de coronacrisis. Het werd een onverwacht groot succes. Bij mooi weer vindt Uitwaaien in Fochteloo 2.0 buiten en binnen bij de Stichting Nobilis plaats, bij slecht weer in dorpshuis Et Legien in Fochteloo.

Voor het eerst komen ook twee belangrijke organisaties naar Fochteloo. Dat zijn het Grafisch Centrum Groningen, die informatie over haar activiteiten verstrekt en een demonstratie geeft, en Basement Press Diepenheim komt. Dat is het centrum voor de lithografie in Nederland. Zij geven informatie en komen met kleine litho’s van tal van kunstenaars.

Bieruma Oosting

In het Et Legien, waar de hele dag ook tien grote Tsjechische prenten te zien zijn, houdt Nobilisconservator Pieter Jonker om 13.30 uur en om 15.00 uur een lezing met PowerPoint over Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst. De tentoonstelling over die kunstenares bij Nobilis is gratis te bezoeken. Die expo met ruim tweehonderd objecten trok tot nu toe heel veel bezoek uit heel het land. Het boek bij de tentoonstelling met 320 afbeeldingen is bijna uitverkocht.


Prentkunstenaar Manuel Kurpershoek uit Nijmegen heeft voor de kunstmarkt speciaal een nieuwe prent in hoogdruk gemaakt met als titel Tuin, die hij voor een sterk gereduceerde prijs van vijftien euro aanbiedt. De oplage bestaat uit veertig exemplaren.

Onder de bezoekers wordt wederom een prachtige prent verloot. Dit jaar is het een vrolijke prent van kunstenaar Jan van der Meulen. De entree voor alle activiteiten is deze dag gratis.

Verrassing voor Vrienden

Voor de Vrienden van Stichting Nobilis die de kunstmarkt bezoeken is er een bijzondere verrassing. Zeefdrukker Peter O. Gerrits uit Roden maakte in een oplage van honderd een fraaie zeefdruk. De eerste honderd Vrienden kunnen een exemplaar ten geschenke ophalen.

De Vriendenorganisatie groeit als kool. Op 9 april stond de teller op 250 vrienden, nu zijn er al 308 vrienden. Peter O. Gerrits: ‘Ja, de hoge bezoekersaantallen van onze Jeanne Bieruma Oosting-tentoonstelling, de spectaculaire groei van het aantal Vrienden en de snelle verkoop van de achthonderd boeken hebben ons verrast. Afgelopen zaterdag werd vanuit ons centrum een culturele bustocht met vijftig deelnemers georganiseerd naar de tentoonstellingen van Jeanne Bieruma Oosting in Zutphen en Almen. Peter Kooij en Pieter Jonker verzorgden zondag in Museum Maassluis een lezing over de kunstenares. Ook daar vijftig bezoekers. Vanavond doen ze dat in Museum STAAL in Almen. Deze lezing organiseert Stichting Nobilis in samenwerking met de bibliotheekorganisatie in De Achterhoek.

De kunstenaars

Een keur aan prentkunstenaars komen zaterdag 2 juli naar Fochteloo: Wijke van der Bij uit Grou met haar kleurenhoutsneden met als thema oude, vervallen schuurtjes. Dit jaar schonk zij haar complete prent-oeuvre aan Stichting Nobilis maar ook werk van collega’s. ‘We dragen haar op handen’, aldus Pieter Jonker.

Ook de succesvolle Grietje Postma uit Drachten komt met haar reductiehoutsneden in kleur naar de prentenmarkt. Vorig jaar maakte zij de Vriendenprent van de Stichting Nobilis. Over haar verscheen een Nobiliscahier en was er toen een tentoonstelling in Fochteloo.

Anne Brouwer uit Oosterwolde neemt ook een kleine pers mee om te demonstreren hoe zij prenten maakt.Marjolein Terwindt-Wetterauw uit Oostwold komt met haar vrolijke reductiehoutsneden. En na het succes van vorig jaar is ook Antje Veldstra er dit jaar bij. Ze geeft een demonstratie. In augustus is haar nieuwe werk te zien op een tentoonstelling in het centrum in Fochteloo. De landschapsprenten in hoogdruk van Jan-Erik Wedholm ontbreken wederom niet.

Helemaal nieuw is de succesvolle, jonge kunstenaar Eline Brontsema. Zij brengt reductiehoutsneden in kleur. In 2024 heeft zij een tentoonstelling in Fochteloo. Frits Caparie en zijn werk zijn nieuw op de kunstmarkt. Roel Dragstra uit Drachten en Cees Elzinga uit Oudeschoot zijn al eerder te gast geweest. Ze komen met nieuw werk. Zeefdrukker Peter O. Gerrits ontbreekt natuurlijk nooit als er een prentenfeest is. Hij toont allemaal nieuw werk. Bert Hemsteede - voorzitter van Holt, maar eveneens een eminent kunstenaar - komt met fraai eigen werk. Hans de Jong uit Eelde doet voor het eerst mee. Hij is een enthousiast prentenliefhebber. Peter Kooij uit Zutphen is een hartstochtelijk lino-snijder en komt met groot en klein werk. We kennen hem ook als auteur van verschillende Nobilis-boeken. Uit Zutphen komt eveneens etser Wim van der Meij. Vorig jaar werd zijn werk heel goed verkocht. Bij goed weer neemt hij een etspers mee en is hij aan het werk zien.

De 87-jarige Jan van der Meulen, de meest trouwe kunstenaar aan de kunstmarkt geeft opnieuw een sprankelende demonstratie met zijn staallitho’s. Gerhild van Rooij uit Aldtsjerk is wederom van de partij en verzorgt speciaal voor de jeugd een demonstratie. Anne Woudwijk, Friesland’s bekendste beeldhouwer komt, mèt prenten. Tenslotte komt Roelie Woudwijk uit Opeinde. Zij trad in de voetsporen van haar vader.

De kunstmarktcommissie bestaande uit Beint Koopstra, Judith Bouma-Litjens, Barteld Londo, Peter O. Gerrits heeft een drukke tijd van voorbereidingen achter de rug. Tijdens Uitwaaien in Fochteloo 2.0 verkoopt Stichting Nobilis ook weer dubbele prenten en dubbele boeken voor niet al te hoge prijzen. De dag wordt financieel mogelijk gemaakt uit eerder toegekende subsidiebudgetten van de provincie Friesland en de gemeente Ooststellingwerf.

Nieuws

menu