Jonge musici spelen werk van Schubert

Franz Schubert. Eigen foto

Oldeberkoop - Op zaterdag 12 september klinkt in Oldeberkoop tweemaal achtereen (19.30 en 21.00 uur) een kort concert waarbij een trio van jonge musici het ontroerende Opus 100 van Franz Schubert uitvoeren. Het trio bestaat uit violist Niek Baar, celliste Ella van Poucke en Ben Kim op piano.

Vanwege de corona-epidemie en de RIVM-maatregelen vindt het concert niet plaats in de Bonifatiuskerk, maar in de wat ruimere multifunctionele accommodatie Mejander in Oldeberkoop.

Schubert (1797-1828) componeerde dit pianotrio twee jaar voor zijn vroegtijdig overlijden, maar het werd pas in 1828 uitgegeven en kreeg later de nummering “Opus 100” mee. Het tweede deel is het beroemdste, het Andante con moto. Hiervoor heeft Schubert zich laten inspireren door een Zweeds volksliedje. Dat klinkt vreemd, maar er is een verklaring voor.

‘Zie de zon ondergaan’

Schubert hoorde namelijk het volksliedje Se solen sjunker (“Zie de zon ondergaan”) in het huis van de familie Fröhlich. Hij was goed bevriend met deze muzikale familie. De vier dochters Fröhlich van een bemiddelde koopman waren allen zeer muzikaal. Ze speelden een grote rol in het Weense muziekleven met muzikale bijeenkomsten bij hen thuis. Schubert werd vaak uitgenodigd, en liet daar eigen werken horen of hij improviseerde walsen op de piano. Op een van die muziekavonden hoorde Schubert de Zweedse tenor Isak Albert Berg (1803-1886) Se solen sjunker zingen. Blijkbaar maakte de melodie zo'n indruk op Schubert, dat hij het in zijn tweede pianotrio verwerkte.

Delen van het pianotrio Opus 100 zijn te horen in vele films, waaronder Stanley Kubricks “Barry Lyndon”.

Reserveren via www.muziekopstapel.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu