Galerie Friesgoed toont werk van tijdgenoten Hein Mader

Hein Mader.

Nijeberkoop - De beelden van Hein Mader (1925) staan ruim een jaar in Ooststellingwerf. Ze staan op karakteristieke plekken in het landschap en gaan daar de verbinding aan met de omgeving.

Deze ‘landmarks’, kunnen nieuwe verbindingen creëren tussen mensen en hun omgeving. Vanuit deze gedachte heeft de gemeente Ooststellingwerf de Mader Kunstroute geïnitieerd in samenwerking met Galerie Friesgoed in Nijeberkoop. Bij de buurman van Friesgoed is, in een gedeelte van de boerderij, een werkplaats ingericht met werk van Mader.

Tijdgenoten van Hein

Vanaf vrijdag 5 juli is de expositie ‘Tijdgenoten van Hein’ te bezichtigen bij Friesgoed. Tijdens deze expositie is er werk te zien van generatiegenoten van Mader: twee beelden van Henk Henriët, etsen en lino’s van Fred Koot en schilderijen van kunstenaar Klaas Koopmans. De opening van de expositie wordt verricht door de wethouder Fimke Hijlkema en de directeur van museum Dr8888 Nieske Ketelaar. De opening is om 16.00 uur bij Galerie Friesgoed & werkplaats Hein Mader.

Henk Henriët

In de opslag van Stichting Hein Mader werden de twee beelden van Henk Henriët ontdekt. Oorspronkelijk was Henriët tekenaar en schilder, maar rond 1930 hield hij zich ook een korte periode bezig met boetseren in het atelier van Jan Havermans. Vanaf 1936 ontstonden er meer beelden, vooral portretten. Een van de onderwerpen die hem boeide waren de ‘forse vrouwen van het volk in wier liefde en moederschap hij een elementaire schoonheid vereerde’. Voor het beeld de Volksvrouw stond zijn echtgenote Tonia Sluyter model. Dit beeld is in 1967 in brons gegoten en staat in Amsterdam. Tijdens de oorlogsjaren was Henriët actief in het verzet. In 1944 werd hij opgepakt. Henriët kwam om bij een door de geallieerden bij vergissing uitgevoerd bombardement.

Ook het leven van Hein Mader kenmerkt zich door tegenstellingen. In de laatste fase van zijn leven was hij erg begaan met uitbuiting van de aarde. Hij zocht naar balans en hoopte dat zijn beelden juist dat lieten ervaren.

Eenvoudige beelden

Fred Koot (1927) probeerde de wereld te vangen in eenvoudige beelden. Hij reisde veel en verwerkte de indrukken van zijn reizen in prenten, litho’s en etsen. Koot werd geboren in 1927 in Amsterdam en is eenzaam gestorven in Eindhoven. Zijn werk kwam in Ooststellingwerf door een samenloop van omstandigheden en de alertheid van Stichting Nobilis. Hij werkte als docent grafiek sinds 1954 aan Artibusbus, de academie voor beeldende kunsten. Beginjaren zestig was hij daarnaast als docent grafiek verbonden aan de Academie Minerva in Groningen.

Verandering

Het werk van Klaas Koopmans (1920), generatiegenoot en vijf jaar eerder gestorven dan Mader, geeft in zijn tekeningen en schilderijen een beeld van verandering. Niet alleen een verandering van de wereld, maar ook de veranderingen in zijn hoofd en de wereld van gekte.

Nieuws

menu