Expositie ‘Heiligen in beweging’ in Museums Vledder geopend

Museums Vledder herbergt een expositie Peter B. van Houten. Toon Goos

Vledder - Geen opening met publiek, maar wel een treffen met de kunstenaar. Zaterdag gaf Peter B. van Houten het startsein voor zijn bijzondere tentoonstelling. De expositie omvat 23 olieverfwerken, waarvan 5 werken in groot formaat: 200 bij 140 centimeter van de in Foudgum (boven Dokkum) woonachtige beeldend kunstenaar.

Peter werd geraakt door de heiligenbeelden in een kapel in Auvergne, Frankrijk. De beelden waren in de kapel, die er meer uitzag als een opslagruimte, verzameld. Daar heeft hij geruime tijd geschilderd en voorstudies gemaakt die later werden verwerkt in de grote doeken. In deze werken worden zowel ‘actualiteit’ als ‘beweging’ zichtbaar, hetgeen altijd een belangrijk onderdeel is geweest in zijn werk. Zijn grote liefde voor zowel de klassieke- als de hedendaagse schilderkunst komen in deze werken tot uiting.

Oprichter

Hij is oprichter en leraar van De Foudgumse School, de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst. De academie richt zich op vakstudenten die de figuratieve schilderstechnieken volledig willen beheersen, om aldus overtuigend en krachtig werk te kunnen maken. Centraal in de opleiding staat het aanscherpen en verfijnen van het waarnemend vermogen. Onderwerp, compositie, perspectief, kleur, anatomie en materiaalgebruik. Waar het om gaat is het waarnemend vermogen te vertalen naar beeldend vermogen. De student kiest vanuit zijn persoonlijke visie een eigen onderwerp, kleurpalet en techniek.

Docent Peter B. van Houten en gerenommeerde gastdocenten uit binnen- en buitenland geven les met op de historie gebaseerde nieuwe benadering van oude technieken. Zodra het mogelijk is wordt er in de grote tuin van De Foudgumse School of in de wijde omtrek rondom het pittoreske dorpje Foudgum plein-air geschilderd.

Nieuws

Meest gelezen

menu