'Wonderduif' Marjolein maakt furore in Polen

Team De Jong

Oosterwolde - Groot feest in huize De Jong. De Olympische vlag hangt al enkele dagen uit aan de Noordmaad in Oosterwolde.

In het Poolse Poznan werd postduif Marjolein van team De Jong, bestaande uit Meindert, zijn zoon Daniël en zijn vader Jelle, uitgeroepen als vierde beste jaarling van de wereld op de Olympiade. Dat is een tweejaarlijks gebeuren voor postduiven. De duif moest twee Nederlandse duiven alsmede een Roemeense duif voor haar dulden. Net geen podiumplaats maar een prestatie van formaat.

Het hing al een tijdje in de lucht maar een paar weken geleden werd eindelijk definitief bekend dat jaarling duif Marjolein van Meindert de Jong uit Oosterwolde naar de Olympiade in het Poolse Poznan mocht.

Vanaf het bekend worden van de uitverkiezing, op basis van behaalde vliegprestaties in het jaar 2018, werd Marjolein omgedoopt tot Olympic Marjolein.

Wonderduif

Olympic Marjolein mag met recht een wonderduif genoemd worden. Het is een duivin die geboren werd in het vroege voorjaar van 2017 op de hokken van Meindert de Jong. Als jonge duif had ze samen met hokgenoten haar opleiding en dat wierp het afgelopen jaar zijn vruchten af, want door het behalen van een mooi aantal vroege prijzen eindigde zij hoog in de diverse competities.

Zo werd Olympic Marjolein beste vitesse duif (vluchten tot 300 kilometer) in de rangschikking van het prestigieuze Belgische veilinghuis Pigeon Paradise (Pipa) en uiteraard werd ze ook de beste duif in de eigen vereniging postduivenvereniging de Griffioen Oosterwolde.

De kers op de taart kwam echter in het najaar toen bekend werd dat dit frêle duivinnetje wel eens afgevaardigd kon worden naar de Olympiade in het Poolse Poznan. In de categorie jaarlingen (duiven geboren in 2017) eindigde ze als derde duif in Nederland en stelde daarmee haar afvaardiging naar Polen veilig.

Kopprijzen

De volgende vliegprestaties zorgden er voor dat Olympic Marjolein naar Polen kon afreizen. Ze vloog in 2018 o.a. een 1e vanaf Gennep tegen 14.228 duiven, een 3e vanaf Deurne tegen 12.469 duiven, een 1e vanaf Quievrain van 1.570 duiven, een 6e vanaf Weert tegen 12.193 duiven en een 11e wederom vanaf Weert tegen 7.770 duiven. Deze vijf absolute kopprijzen waren voldoende om de Olympische eer naar zich toe te trekken.

Nieuws

menu