Stânfries wint doelpuntenfestijn en FC Fochteloo schrijft geschiedenis

FC Fochteloo-spits Dennis Westerhof staat al op zeventien doelpunten.

FC Fochteloo-spits Dennis Westerhof staat al op zeventien doelpunten. Foto: Rens Hooyenga

Stânfries won een knotsgek duel van Kraggenburg. Ook FC Fochteloo scoorde er lustig op los en schreef daarmee geschiedenis.

Stânfries won op bezoek bij Kraggenburg met liefst 5-8. Binnen tien minuten kwamen de bezoekers op achterstand. Robert Olczyk, de pijlsnelle aanvaller van Kraggenburg, was de verdediging van Stânfries te snel af en schoot de 1-0 binnen. Vijf minuten later zorgde Stânfries voor de ommekeer. Joeri Gorter bracht zijn ploeg eerst langszij, waarna hij met een stiftje ook de 1-2 maakte.

De wedstrijd ging op en neer en het was Kraggenburg dat de volgende goal maakte. Opnieuw zwak defensief ingrijpen was de aanleiding voor de gelijkmaker: 2-2. Voor de toeschouwers was het een leuke wedstrijd om te zien, met veel aanvallen en veel goals. Ties Dijkstra zorgde voor opnieuw een voorsprong voor Stânfries. Uit een goede voorzet van Martijn Westerveen maakte Dijkstra ook de 2-4. Nog voor rust deed Kraggenburg na een mooi opgezette aanval iets terug: 3-4.

Na de rust veranderde het spelbeeld niet. Marc Drenth scoorde in de 50e minuut de 3-5 uit een voorzet van Wim van Riezen. Drie minuten later was het weer de beurt aan Kraggenburg. Een hard schot in de kruising van Marco van Diepen betekende 4-5.

Opnieuw antwoordde Stânfries snel. Na een mooie individuele actie en een geplaatst schot van Marc Drenth stond de 4-6 op het scorebord. De thuisploeg probeerde via de lange bal gevaarlijk te worden en opnieuw de aansluitingstreffer te maken. Een lange bal van achteruit werd niet goed verwerkt en kwam in de voeten van Luc de la Vieter. Hij schoot de bal achter Giovanni Oldersma: 5-6.

Stânfries zocht hierna nadrukkelijk de aanval om de volgende treffer te maken. Uit een voorzet van Marc Drenth bracht Rick Ploeg met zijn eerste goal voor Stânfries de marge weer op twee. Het slotakkoord was voor Marc Drenth, die met zijn derde goal de uitslag op 5-8 bepaalde.

FC Fochteloo

FC Fochteloo schreef geschiedenis door voor het eerst in de historie van de club een periodetitel te winnen. Dat deed de koploper in stijl door op eigen veld met 8-1 te winnen van Diever/Wapse. De ploeg van trainer Gert Jan Koops is na negen wedstrijden nog zonder puntverlies.

Niels Lindeboom schoot na een aantal seconden al raak en na een paar minuten werd het via Dano Buist 2-0. Het publiek, dat in grote getale de kou trotseerde, kreeg waarvoor zij gekomen was. Dennis Westerhof bezorgde zichzelf een verjaardagscadeau door de 3-0 op zijn naam te schrijven. Een kopbal van Westerhof en een treffer van Mans de Bie zorgden voor een 5-0 ruststand.

Na rust ging FC Fochteloo door met doelpunten maken. Dano Buist maakte gelijk na het fluitsignaal zijn tweede doelpunt. Diever/Wapse was daarna vaker bij het doel van keeper Rick Kattouw te vinden en tekende ook voor de eretreffer (6-1).

Voor de neutrale toeschouwer werd het daarna een aantrekkelijkere wedstrijd, omdat het spel op en neer ging. Het verschil was dat Diever/Wapse de bal niet voorbij de keeper kreeg, waar FC Fochteloo een stuk effectiever was. Tim Reitsma zorgde voor de 7-1. Uit een hoekschop kopte Westerhof na doorkoppen van Lindeboom de 8-1 in de touwen. De laatste tien minuten was het weer eenrichtingsverkeer naar het doel van Diever/Wapse, maar dat leidde niet meer tot doelpunten. Dennis Westerhof staat inmiddels als op zeventien competitietreffers.