Marcel Betten hangt keepershandschoenen aan de wilgen. Doelman krijgt publiekswissel bij afscheidswedstrijd

Met een speciaal voor hem georganiseerde afscheidswedstrijd sloot Trinitas-keeper Marcel Betten zondagmiddag in Boijl zijn loopbaan af. De huidige selectie van Trinitas nam het op tegen spelers waarmee Betten gedurende zijn lange voetbalcarrière bij OZC en de blauw-zwarten samenspeelde.

Spelers en trainers gaan met Betten op de foto.

Spelers en trainers gaan met Betten op de foto. Hendrik Betten

Als 17-jarige debuteerde Betten in de hoofdmacht van OZC, dat destijds in de zesde klasse speelde. Hij begon zijn voetballoopbaan als veldspeler, maar toen OZC een doelman nodig had als opvolger van Sander van der Belt (2001-2002) offerde Betten zich op om in de goal te gaan staan. Na het seizoen 2007-2008 besloot hij vanwege lichamelijke klachten de voetbalschoenen op te bergen. Na een break van drie jaar keerde hij in het seizoen 2011-2012 terug als opvolger van Alexander Hoogeveen.

Ondanks aanbiedingen van andere verenigingen bleef hij fusieclub Trinitas trouw. Een aantal seizoenen geleden dacht hij ook al aan stoppen, maar ieder jaar knoopte hij er toch weer een jaargang aan vast. Dat had vooral te maken met de saamhorigheid en gezelligheid binnen de selecties.

Eind april lichtte de in Oldeberkoop wonende Betten trainer Gregory Wismeijer en de selectie van Trinitas in over zijn plan te stoppen bij de zondag derdeklasser. Wismeijer strikte de ervaren doelman nog een keer voor een oefenwedstrijd tegen VAKO. Wat Betten niet wist, was dat niet de ploeg uit Vries de tegenstander werd, maar dat er een afscheidswedstrijd was geregeld.

Erehaag

De niets vermoedende Betten werd op het sportpark met applaus en een erehaag ontvangen. Oud-trainers Henk Boeree en Lucas Fredericks namen het coachwerk voor hun rekening namen. Betten: ‘Super, magnifiek. Wat mooi dat jullie de moeite hebben genomen om speciaal voor mij te komen en dit georganiseerd te hebben.’ Zo’n twintig oud-medespelers hadden zich voor de wedstrijd aangemeld.

Het afscheidsduel begon met vuurwerk. Betten speelde voor beide teams een helft. Na een 2-0 ruststand werd het uiteindelijk 3-2 voor Trinitas. Het laatste OZC-doelpunt werd uit een strafschop gescoord door Betten.

Publiekswissel

Vijf minuten voordat gelegenheidsscheidsrechter Gregory Wismeijer voor het einde floot kreeg Betten een publiekswissel. Een welgemeend applaus van alle spelers en het publiek viel hem ten deel. Direct na afloop werd hij nog even in het zonnetje gezet door het bestuur en beide selecties. Betten ontving twee trainingspakken voor zijn kinderen, een ingelijst geel shirt met handtekeningen van alle spelers en een grote bos bloemen. Betten: ‘Bijzonder, geweldig en waardevol dat iedereen er was en de moeite had genomen om bij deze afscheidswedstrijd aanwezig te zijn. Wat een eer. Het is wel goed zo. Alle respect.’

Betten bergt de keepershandschoenen nu dus op. Of het een definitief afscheid is, is nog maar de vraag. ‘Voorlopig wel. Maar stel dat de trainer mij nog eens nodig heeft, dan ben ik er altijd klaar voor om het plekje onder de lat in te nemen.’ Zijn opvolger bij Trinitas wordt Matthijs de Jonge. De Jonge was veldspeler en al af en toe reservekeeper bij Trinitas.