Klaas Jan Hofstra loopt ondanks blessure naar eerste plaats

Klaas de Jong uit Steenwijk begint aan zijn wedstrijd. Anne Westerhof

Op het Nederlands kampioenschap oriëntatielopen in zijn woonplaats Appelscha won Klaas Jan Hofstra goud bij de mannen 55+. En dat ondanks een in de warming-up opgelopen blessure.

Hofstra was op tijd terug van een revalidatieperiode en liep vorige week een snelle 5 kilometer (16.45,7). Tijdens de warming up ging het echter bij de eerste versnelling mis. De inwoner van Appelscha startte wel, maar de eerste kilometers waren lastig door het ruige terrein. Hofstra maakte geen fouten, maar de echte snelheid ontbrak. Dat hij opnieuw Nederlands kampioen bij de mannen 55+ werd, was voor hem een hele opluchting.

Rink Post deed voor het eerst mee aan het NK. Post, die de laatste jaren veel investeerde in het oriënteren en vorig weekend hard trainde in Brabant, maakte een fout, wat hem de nodige tijd kostte. Tot zijn eigen verrassing eindigde hij toch nog als tweede bij de mannen 65+.

Tijdens het NK rond de Bosberg kregen atleten moeilijke, technische legs voor de kiezen, waarbij de paden zoveel mogelijk werden vermeden.