Klaas Glas uit Oosterwolde voltooit voor de 25ste keer de marathon van Rotterdam

Klaas Glas (in het oranje). Eigen foto

Klaas Glas (in het oranje). Eigen foto

Invictus-atleet Klaas Glas uit Oosterwolde voltooide zondag voor de 25ste keer loopt de marathon van Rotterdam.

De 74-jarige Klaas Glas komt nog wekelijks trouw op de training van Invictus. Zijn doel was voor de 25ste de ruim 42 kilometer in Rotterdam volbrengen. Glas ging voortvarend van start en klokte halverwege een tijd van 2.21 uur. Na dertig kilometer begon het zwaar te worden. De laatste twee kilometer was extra zwaar, maar na 5.24,05 uur passeerde Glas opgelucht de finish. De inwoner van Oosterwolde stopt nu met marathonlopen. Hij ontving een speld van de organisatie voor zijn 25ste optreden.

Nederlands kampioenschap

De marathon van Rotterdam gold tevens het Nederlands kampioenschap. Jessica Oosterloo ging als één van de favorieten van start. Oosterloo raakte halverwege maart, na haar noordelijke titel op de 10 kilometer, geblesseerd en kende daardoor een slechte voorbereiding. Toch stond ze aan de start. In het begin ging het heel goed, maar na 15 kikometer kreeg Oosterloo krampverschijnselen. Dat werd er na 20 kilometer niet beter op. Oosterloo kwam op de halve marathon door in 1.20,07, maar moest na dertig kilometer opgeven.

Gerko Floor wilde de marathon van Rotterdam eens meemaken. Hij ging niet voor een snelle tijd. Hij bouwde zijn eerste marathon heel rustig op. Floot ging steeds sneller en finishte in 3.10,56 uur.

Alienka Huft en Marloes Kremer wilden graag onder de 3.30 uur lopen. De voorbereiding ging voortvarend, maar in de laatste maand ontstonden er wat lichamelijke klachten. Het was lang onzeker of beide dames van start konden gaan. Marloes Kremer testte zich op Paasmaandag tijdens een duathlon wedstrijd. Daar liep ze de 10 kilometer rond de 45 minuten. In Rotterdam liepen Kremer en Huft gezamenlijk steeds onder de vijf minuten per kilometer. Halverwege kwamen ze door in 1.43,25. Na 30 kilometer moest Kremer Huft laten gaan. Huft vestigde een nieuw persoonlijk record (3.29,40). Kremer liep ook een p.r. (3.31,41).

De tekst gaat verder na de foto

André de Vries liep tot 35 kilometer een gelijkmatig tempo, maar verloor in het laatste gedeelte wat tijd. Hij noteerde 3.37,47, een verbetering van zijn persoonlijk record met een minuut.

Oriëntatie

Klaas Jan Hofstra prolongeerde in Doesburg zijn nationale titel op zijn favoriete afstand, de sprintoriëntatie. Twee weken eerder was Hofstra in Beuningen al de snelste. Hij ging op het NK dan ook als favoriet van start in zijn leeftijdsklasse 55+. Halverwege de race over bijna drie kilometer was de voorsprong van Hofstra op zijn concurrent een seconde. Daarna speelden verzuring en concentratie een grote rol. Hofstra kwam in 15.33 als eerste over de finish, met achttien seconden voorsprong. Het is Hofstra zijn tiende nationale titel oriëntatie.

Cascaderun

Op de Cascaderun in Hoogeveen liep Siem Hiemstra de 10 mijl in 1.14,03. Op de 5 mijl liep Jan Driessen 36.46, Joke Nicolai 44.31 en Gerda Rijlaarsdam 49.02. Frans Hamstra liep de 10 mijl van Zwolle in 1.25,57.