Gemengde estafetteploeg met Marrit Steenbergen uit Heerenveen pakt WK-brons op wisselslag

Marrit Steenbergen.

Marrit Steenbergen. FOTO JEROEN MEUWSEN

Zwemster Marrit Steenbergen uit Heerenveen heeft op het WK in Boedapest verrassend een bronzen medaille gepakt met de Nederlandse gemengde estafetteploeg. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Steenbergen eindigden in de finale als derde in 3.41,54 achter de Verenigde Staten (goud, 3.38,79) en Australië (zilver, 3.41,34).

Het betekende de tweede medaille voor de Nederlandse zwemploeg op het toernooi in Hongarije, na het zilver van Kamminga op de 100 meter schoolslag.

Bij de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio eindigde het Oranje-kwartet op de zesde plaats op de 4x100 wissel. Toen hadden Toussaint, Kamminga en Korstanje gezelschap van de inmiddels gestopte Femke Heemskerk. Nederland plaatste zich in Boedapest als tweede voor de finale, met een tijd van 3.43,48.

Op de gemengde estafette mogen de deelnemende landen zelf bepalen in welke volgorde ze hun twee mannen en twee vrouwen laten zwemmen. Toussaint, die als startzwemster de rugslag voor haar rekening nam, zag in de baan naast haar de Amerikaan Hunter Armstrong een flinke voorsprong nemen. ‘Team USA’ begon met twee mannen, waarna de twee vrouwen het moesten afmaken. Armstrong, Nic Fink en de tieners Torri Huske (19) en Claire Curzan (17) waren veel te sterk voor de rest van het veld.

Derde WK-medaille voor Steenbergen

Daar achter zorgden Kamminga (schoolslag) en Korstanje (vlinder) ervoor dat Nederland oprukte naar de podiumplaatsen. Steenbergen, die de afsluitende vrije slag zwom, lag geruime tijd op de tweede plaats. In de laatste meters werd ze echter nog gepasseerd door de Australische Shayna Jack. Brons was desondanks een onverwachte bonus voor het Nederlandse kwartet.

Het is voor Steenbergen de derde medaille op een WK. In 2015 won ze op twee estafette-onderdelen zilver. Ze komt in Boedapest ook nog in actie op de 100 meter vrije slag en twee andere estafette-onderdelen.