'Deze idioterie maakt de sport kapot'. Pikeur Robin Bakker hekelt nieuwe regels rond gebruik van de zweep

FOTO

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Chiel Wildhagen sloeg op Victoria Park een fraaie dubbelslag. Robin Bakker haalde hard uit naar het bestuur van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (SNDR).

Op de tweede meeting van 2023 was Wildhagen de pikeur van de dag. De inwoner van De Blesse won met Joyau d’Albatre het openingsnummer. De vierjarige ruin vertrok rustig en rukte vervolgens op tot naast koploper Haradjah met de Belgische pikeur Kristof Depuydt. Wildhagen hield de druk er goed op en in de slotlijn bezweek Haradjah.

,,Ik wilde het niet op een sprint laten aankomen. Dan zouden we geklopt kunnen worden. Mijn paard wint nu op zijn macht”, zei Wildhagen, die de komende tijd veel verwacht van de draver. ,,Dit is een geldig paard met heel veel lucht.”

Het tweede dagsucces van Wildhagen kwam op naam van Magiestraal. De ruin nam snel de leiding en behield die tot op de finish. ,,Hij was de vorige keer al goed. Vandaag was hij nog beter’, aldus de succesvolle rijder, die zijn dravers in Terband traint. Een derde overwinning zat er net niet in. De door Wildhagen gestuurde Medusa J werd tweede.

Robin Bakker won met Panta Rhei. ,,De eigenaar heeft veel geduld met hem gehad en dat betaalt zich nu uit. Ik hoop dat hij dit jaar een belangrijke rol in de Duitse klassiekers kan spelen.”

De pikeur had geen goed woord over voor de onlangs ingevoerde regels omtrent het aansporen van de dravers tijdens de races. Het zweepgebruik is zo goed als verboden en mag alleen nog in noodsituaties. Ook het aansporen met de lijnen mag niet meer. ,,Het is door die idiote regels voor een pikeur onmogelijk om zijn kansen te verdedigen. Ze zijn stapelgek. Er is geen land in de wereld, waar zulke idiote regels gelden.”

Bakker hoopt dat de SNDR snel tot inzicht komt en de maatregelen terugdraait. ,,Deze idioterie maakt de sport kapot. Trainers haken af en ook de Franse wedders houden het zo voor gezien. Ze zien dat de pikeurs hun kansen niet kunnen verdedigen. Dit is een ramp voor de wedomzet uit Frankrijk, daar drijft onze sport op. Als deze regels blijven, zie ik de toekomst donker in.”

De internationaal gelouterde toprijder pleit voor de invoering van het Zweedse systeem. ,,Daar zijn ze streng, maar mag je drie tikjes geven en gaat het goed. Waarom kan dat hier niet? Ze zijn blijkbaar doodsbang voor de dierenactivisten.” Fokker Hennie Kloosterman maakt zich ook zorgen. ,,Als dit zo blijft, laat ik geen merries meer dekken.” Het bestuur van de SNDR is nu aan zet om in overleg met de trainers en pikeurs een oplossing voor de gerezen problemen te vinden.

Danny Brouwer won met Happy du Parc en Djimmy Schneider met Mystery S.