Acrogymnastes tonen oefeningen online

Het team van Acro Academy. Eigen foto

Tien jonge sporters van topsportstichting Acro Academy Noord Nederland deden mee aan een internationale online competitie. Acrogym, de acrobatische gymnastiekvorm, is normaal gesproken een teamsport, maar in vele landen is de trainingsopbouw door de corona pandemie ernstig verstoord.

ABC

Met deze individuele wedstrijd Acrobatic Blocks Competition (ABC) kon de spanning van de competitie weer even geproefd worden, en konden de topsporters zich eindelijk weer eens meten met de internationale concurrentie. Deelnemers van over de hele wereld deden mee aan dit evenement, van Brazilië tot Japan en van Canada tot Israël. Met een hoek van de tent dichtgeknoopt als achtergrond voor de live opnames en om de gymnasten in beeld te beschermen tegen de gure wind en hagelbuien stonden de gymnasten klaar voor de wedstrijd.

De tekst gaat verder na de foto

Han d stand

Er waren drie wedstrijden waaraan gymnasten van de Acro Academy deelnamen. Aan zowel de snelheidswedstrijd, waarbij de sporter zo snel mogelijk 10 maal op paaltjes moest heffen tot handstand, als de uithoudingsvermogen wedstrijd, waarbij de sporters óók moest heffen tot handstand maar dan zo vaak mogelijk binnen enkele minuten, deden zes gymnasten mee. Alle tien de bovenpartners deden mee aan de techniekwedstrijd, waarbij een ononderbroken reeks van balans-elementen getoond moest worden. Ieder balanselement moest 10 tot 30 seconden lang zonder wiebels worden volgehouden, voordat in een vloeiende beweging overgegaan moest worden naar het volgende element.

Anna Koster en Tess Offringa

De 13-jarige Anna Koster uit Donkerbroek en leeftijdsgenote Tess Offringa uit Bakkeveen, gymnastes van SV Donkerbroek die trainen bij de topsportstichting, deden beiden mee aan alle drie de competities. Zowel Anna als Tess schitterden in 2018 en 2019 in de finales van respectievelijk de wereld- en Europese kampioenschappen, waar Anna een zilveren EK medaille mee naar huis nam. Balansen op één of twéé paaltjes werden door deze topsporters getoond. De uitslag zijn nog niet bekend.