Winter Kerstfair Appelscha duurt twee dagen en wordt stuk groter. ‘Het wordt één en al gezelligheid'

Verlichte kraampjes, meer kraampjes – zo’n 40 tot 45 – en veel muziek. Zo gaat de Winter Kerstfair van Appelscha eruit zien dit jaar. Verdeeld wordt het evenement over twee dagen en een avond. Voor in de agenda: zaterdag 11 en zondag 12 december.

Kees de Jong

Wie de Boerestreek oprijdt, moet meteen aangetrokken worden. Ook mensen die van plan zijn om in de auto ergens anders naartoe te rijden, zullen vanaf de ovonde recht een corridor inkijken. Zij krijgen vanaf die plek al een inkijkje en zien hoe gezellig het is. Ze zullen willen stoppen en ook naar de fair komen, is het idee van de organisatie: de Historische Vereniging van Appelscha (HVA), Stichting Algemene Activiteiten Appelscha (SA3).

In stijl gekleed

‘Het zal één en al gezelligheid worden’, vertelt Vincent Veldhoen van SA3. ‘Naast de feeërieke bosverlichting in allerlei kleuren, hopen we ook alle kraampjes te verlichten evenals diverse horecagelegenheden. De verkopers in de kraampjes moedigen we daarnaast aan om in stijl gekleed te komen.’ Het wordt een markt met een divers aanbod en vooral veel kerstgerelateerde spullen. Zijn er gedurende de afgelopen 22 maanden weliswaar een aantal vaste deelnemers gestopt, dat biedt voor de bezoeker weer meer variatie tijdens de fair. ‘Verwacht veel eten en drinken’, gaat Harm Louwes, voorzitter van SA3, verder. Er is van alles te koop: van glühwein tot snert om van te genieten tijdens de vele optredens.

Groter podium

Bij de optredens moet gedacht worden aan een singer-songwriter en een grote big band. ‘Vanwege de 19-koppige band hebben we dit jaar een groter podium dan de voorgaande edities’, laat Veldhoen weten. De band telt drie zangeressen. Deze band is geboekt voor de zaterdagavond. De singer-songwriter komt zaterdagmiddag naar Appelscha en op zondag staan er koren op de Boerestreek.

Kerstbomen

De organisatie heeft via Staatsbosbeheer een kerstboom van zeven meter hoog geregeld. ‘Een boom uit het Drents-Friese Wold.’ En daarnaast komen er, verdeeld over de Winter Kerstfair, wat kleinere bomen te staan. Als het goed is staan de geplande blokhutten ook tussen de stands. Het plan is namelijk om die voor Le Coq, aan de bosrand op het gras te plaatsen. Er komen vier. Ze worden verplaatst omdat marktkooplui niet blij waren met de hutten op de eerder geplande plaats op het Boerestreekplein.

Bierbus

Om het af te maken komen er grote kerstballen tussen de bomen te hangen, staat er een grote bierbus van Maallust om een nieuw winterbier te promoten en is de Hoolten Klinte geopend. ‘Voor degene die het buiten koud krijgt. Zij kunnen zich bij ons weer opwarmen’, laat Koert Vondeling van de HVA weten. ‘Vergeet onze gewilde Rad van Avontuur niet. Ook die zal weer draaien zoals elk jaar’, vertelt Marten de Jong.

Ondernemers of organisaties die op de Winter Kerstfair willen staan, nemen contact op via secretariaat@sa3.nl. Ondernemers van buiten de regio Appelscha nemen contact op via: info@vitalismarkten.nl. ‘En mocht er nog iemand helemaal enthousiast worden van sociale media: dan heeft SA3 een leuke vacature. Wij zoeken iemand die ons wil helpen om de pr te doen en dus ook de Winter Kerstfair wil helpen promoten’, zegt Veldhoen. Zodat de fair goed bezocht wordt, nog beter dan andere jaren.