Werken in dierenartsencentrum De Stellingwerven: ‘Niet één dag is hetzelfde’

De spreeuwenserie is verkocht en hangt niet meer achter de balie. Maar de foto met poes op het richeltje hangt in de wachtruimte, alhoewel ze daar ook meerdere afdrukken van aan de man heeft gebracht. In haar vrije tijd fotografeert ze alles wat vliegt, kruipt of loopt, dierenfotografie dus. In het dierenartsencentrum ‘De Stellingwerven’ in Oosterwolde, werkt Roos Piek als paraveterinair maar kiekt tevens de collegae voor de portretgalerij op de website. Daar is ze best trots op.

Roos Piek tijdens haar werk.  Anne Westerhof

Roos Piek tijdens haar werk. Anne Westerhof

Roos Piek (1976) is een geboren en getogen Friezin. Vanaf 2000 werkt ze bij het dierenartsencentrum ‘De Stellingwerven’ en dat doet ze met faveure. Na de middelbare school wist ze zeker dat ze iets met paarden wilde gaan doen. Het eerste woord wat ze als kind kon zeggen was ‘hoppe’ omdat paarden grote indruk op haar maakten. In het ouderlijk huis waren veel dieren en zij had zelf een Shetlander en later een Arabier en op een gegeven moment ook dravers.

Pikeur

Op de lagere school was ze na schooltijd te vinden bij de draversstal, het was haar lust en haar leven. Piek volgde de 3-jarige hippische (toen nog interne) opleiding in Deurne. Haar eerste baan als pikeur was bij de stal van Mollema in Wolvega, later heeft ze nog bij ander stallen gewerkt. Maar er kwam een kink in de kabel toen ze knieklachten kreeg en thuis kwam te zitten. Roos Piek wist niet hoe het verder moest met haar loopbaan: ‘Ik kwam in een zwart gat’. Via via hoorde ze van de vacature bij het dierenartsencentrum, reflecteerde en werd terstond aangenomen. De paraveterinaire opleiding werd gevolgd en ze werd bevoegd bepaalde handelingen te doen naast het reguliere assistentenwerk: ‘Niet één dag is hetzelfde’.

Dierenmens

Ze heeft een voorkeur voor het werken met dieren: ‘Ik ben een dierenmens’. Roos Piek wordt echter door de clientèle erg gewaardeerd door haar aanpak en empathisch optreden. Ze is een vertrouwd gezicht voor de klant en men is gesteld op haar betrokkenheid en warme belangstelling. Regelmatig vragen bezoekers naar haar en doen een appél op ervaring. Je leert het vak in de loop van de tijd en ik behandel mensen zoals ik zelf ook behandeld wil worden, aldus Piek.

De tekst gaat verder na de foto

Fusie

In de loop der jaren is het dierenartsencentrum nogal uitgebreid en in 2018 is het gefuseerd met het centrum in Noordwolde. De fusie gaf aanleiding tot naamsverandering en heet sindsdien dierenartsencentrum ‘De Stellingwerven’. In totaal is het personeelbestand van beide locaties gegroeid naar 37. In de loop der tijd zijn ook specialisaties veranderd of ontwikkeld. De ‘koeiendokter’ van weleer behandelde alle dieren, kleine huisdieren, grote huisdieren, paarden en koeien. Het is nu zo dat alle dierenartsen diersoort gericht werken, de specialisaties zijn soort-specifiek met alle voordelen van dien zoals verdieping in kennis en specialisatie.

Chipcontrole

Recente ontwikkeling is de vakantie APK, waar eigenaren hun beestjes gratis een check up voor vaccinaties en chipcontrole door de assistentes kunnen laten doen. Al enige tijd bestaat het asisitentenspreekuur voor nagels knippen, gebitten check en andere voorkomende handelingen.

Poes ontsnapt

Het gebeurt regelmatig dat mensen met hun dier op de arm konen binnenlopen. Zo ontsnapt er wel eens een viervoeter. Een tijd terug gebeurde dit ook, de eigenaresse kwam dagelijks roepen en kijken in de bosjes rondom. En wel het wonder geschiedde, na enkele weken kwam de poes weer tevoorschijn. Een makke poes, kan hier ontploffen, aldus Piek.

En wat de toekomst aangaat, Roos Piek hoopt hier nog lang te blijven. Geen dag is gelijk: ‘Je blijft leren’.