Weer slipjacht door landerijen Elsloo en Zorgvlied. 35 foxhounds verdelen als beloning de pens

Foxhounds en bereden paarden door het mosterd- en afrikanenveld in Elsloo. Hendrik Betten

Na een jaar afwezigheid werd woensdagmiddag de eerste veldrit van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereeniging verreden. Het gebied rond Zorgvlied en Elsloo was uitgekozen voor een “slipjacht”. Steevast is Villa Nova in Zorgvlied de uitvalsbasis van de vereniging.

Aan de meeting deden dertig ruiters en amazones mee. Voor belangstellenden langs de route was het schouwspel goed te volgen.

Slipjacht is eeuwen oud

De vènerie (die ook chasse à courre of slipjacht wordt genoemd) is een eeuwenoude manier van jagen, waarbij met een meute Engelse Foxhounds wilde dieren werden gevangen. Bij deze jachtvorm wordt vooral uitgegaan van het natuurlijke instinct en de reukzin van de honden. Tijdens het jagen worden zij begeleid door het zogenaamde jachtveld, een groep jagers („veneurs”) te paard.

Sliptrekkers

Tegenwoordig is de slipjacht geen noodzaak meer, maar een vrijetijdsbesteding. Daarom wordt nu gebruik gemaakt van „sliptrekkers”, die een kunstmatig wildspoor (geur) voor de honden achterlaat. Die geur wordt met een lap (slip), vermengd met vossenurine, door een aantal sliptrekkers van de vereniging voorafgaand aan de jacht door het gebied getrokken. Deze geur wordt door een vooraf bepaald gebied zo verspreid dat er een afwisselend parcours van vier runs van zo’n vijf kilometer ontstaat.

‘Corps des Sonneurs’

Met alle deelnemers te paard om zich heen en de huntsman met de honden op gepaste afstand luisterde het ‘Corps des Sonneurs’, de vier jachthoornblazers, de start op. Na de opening ging de kleurrijke stoet stapvoets achter de groep honden aan naar de grens van de provinciegrens (de Monden in Elsloo). Kriskras ging het vervolgens door de landeigenaren beschikbaar gestelde landerijen (akkers en weilanden) rondom Elsloo en Tronde, om vervolgens via De Koedijk een tegengestelde route te volgen. Bij terugkeer bij Villa Nova verdeelden de 35 foxhounds als beloning de pens.

Nieuws

menu