Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Excursie Natuurmonumenten over Landgoed de Slotplaats. FOTO HANNEKE WIJNJA

Bezoek de dieren op de boerderij, reis terug in de tijd, bewonder luchtballonnen in Joure, ontmoet lori’s en stokstaartjes of luister naar verhalen over landgoed De Slotplaats.

Kaas maken en dieren ontmoeten op de boerderij

Heb je altijd al willen weten waar melk vandaan komt en hoe kaas gemaakt wordt? Wil je meer te weten komen wat er allemaal van melk wordt gemaakt? Je komt erachter met de Boerderijbeleving van Kaasboerderij De Gelder in Tijnje. Bij de boerderijbeleving ontdek je tot en met 26 augustus, van dinsdag tot en met vrijdag, het gehele proces van melk tot kaas.

Je maakt een tour door de zuivelmakerij, de kaasmakerij en het pakhuis. Uiteraard kom je er ook achter hoe alle kazen proeven en ontmoet je de dieren op de boerderij.

Terug in de tijd met vroegmiddeleeuwse middag

Zaterdagmiddag kun je bij het Archeologisch Steunpunt in Wijnaldum kennis maken met vroegere tijden. Hoe werd er bijvoorbeeld vroeger geleefd en gekookt, wat is naaldbinden en hoe bewerkten ze hout en maakten ze het tot iets moois? Om 14.00 uur is er een wandeling van twee kilometer in groepsverband onder leiding van een gids naar de beroemde Tjitsmaterp. Op deze terp werd de beroemde gouden fibula gevonden.

Naast het Archeologisch Steunpunt is de Andreaskerk ook een bezichtiging waard. Hier is het interieur uit 1728 te bewonderen en ook de expositie In verbinding met…, waarin de thema’s mens, natuur, spiritualiteit, hoop en droom centraal staan.

Friese Ballonfeesten: tientallen heteluchtballonnen

Tot en met zondag is het luchtruim boven het Friese Joure weer gevuld met tientallen heteluchtballonnen, in allerlei soorten en maten. Tijdens deze jubileumeditie van de Friese Ballonfeesten wordt er goed uitgepakt. Iedere avond stijgen er zo’n veertig heteluchtballen op boven de weilanden, vanaf de Nutsbaan aan de Harddraversweg in Joure.

Verder is er een kofferbakmarkt op zaterdagmiddag, zijn er optredens van diverse artiesten en vindt er zondag een oldtimerdag plaats met meer dan tweehonderd oldtimers.

Jungle met flamingo’s, ringstaart maki’s en stokstaartjes

Oké, het is net niet in Friesland, maar tien minuutjes rijden vanaf de Friese grens en je bent bij de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Op deze plek in Flevoland verschuilt zich een junglewereld waar je samen met je familie de leukste avonturen kunt beleven in de zomervakantie. Kom flamingo’s spotten, geheime junglepaden ontdekken, lori’s voeren, stokstaartjes en ringstaart maki’s bewonderen of wandelen tussen de vlinders.

Met alle dieren, junglepaden, touwbruggen en grotten valt er meer dan genoeg te beleven. Ook is er voor de aller dappersten een dagelijkse jungle griezelshow in het Jungletheater.

Verhalen van landgoed De Slotplaats

Laat je zondag tijdens een excursie van Natuurmonumenten verrassen door de verhalen van landgoed De Slotplaats. Je komt samen met de boswachter de vreemdste dingen tegen in het bos, zoals rabatten, pingoruïnes, een sterrenschans en een oude snelweg. Daarnaast leer je meer over de dieren en de planten die leven op het landgoed.

Na de excursie kun je tot rust komen in de groene horecagelegenheid van De Slotplaats. De excursie is afwisselend op zaterdagen of zondagen en op woensdagen te wandelen. Exacte data zijn te vinden op de website van Natuurmonumenten.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu