Wandelroute door Weststellingwerf vertelt verhalen van bevrijding

Bezoekers wandelen van de ene naar de andere voorstelling. Foto: Aangeleverde foto

Stichting Liberation Route Europe (SLRE) wil een nieuwe wandelroute in Weststellingwerf aanleggen. De route heet Canadian Trail en staat in het teken van de bevrijding door de Canadese troepen.

Op het “Rondje Weststellingwerf” worden verhalen gedeeld die zich hebben afgespeeld in diverse dorpen. De stichting vraagt de gemeente Weststellingwerf om een subsidie van 2000 euro om de route aan te leggen. De gemeente staat positief tegenover het voorstel.

De Stichting Liberation Route Europe (SLRE) heeft in de provincie Fryslân het initiatief genomen voor de herinneringsroute. De naam Canadian Trail voor het noordelijke traject van de herinneringsroute is bewust gekozen. Anders dan de overige delen van Nederland, is Noord-Nederland voornamelijk door de Canadezen bevrijd.

Met de Canadian Trail sluit de provincie Fryslân aan op de internationale wandelroute die door Nederland loopt, vanuit het zuiden via Nijmegen en Arnhem naar het noorden. Met de herinneringsroute worden zowel regionale als (inter)nationale verhalen, locaties en monumenten rond de bevrijding met elkaar verbonden.

Het (doorgaande) traject door Weststellingwerf liep oorspronkelijk via Wolvega. Omdat er meerdere verhalen zijn opgehaald bij inwoners van de gemeente is het idee ontstaan om een extra lus (“Rondje Weststellingwerf”) aan te haken op het doorgaande traject. Deze lus loopt via De Blesse, Steggerda, Vinkega, Noordwolde, Oldeberkoop, Nijeholtpade, Oldeholtpade en Ter Idzard naar Oldeholtwolde.

Met een nieuw aanbod rond herinneringstoerisme en een beleefroute wil Weststellingwerf inspelen op de groeiende groep actieve toeristen uit binnen- en buitenland die bovengemiddeld geïnteresseerd is in recreatie, cultuur en natuur en van de gebaande paden wil afwijken. Ondernemers kunnen hun voordeel doen met deze nieuwe route, bijvoorbeeld door het samenstellen van arrangementen.

Nieuws

menu