Vrijwilligers brengen mountainbikeroute in Appelscha naar hoger level

202111161915

Diepe gaten om overtollig water op te vangen, geultjes, maar vooral een nieuwe toplaag werd aangebracht op de blauwe mountainbikeroute in het Drents-Friese Wold. De vrijwilligersdag gold als start van een flinke update van de populaire route.

In de vroege ochtend stonden zo’n dertig man paraat met scheppen, kruiwagens, snoeischaren, zagen en ook een kraantje en een wals waren aanwezig. Met de graafmachine van Wyger Veenje, die de mountainbikeroute zo’n vijftien jaar geleden heeft aangelegd, werd de toplaag verwijderd, waarover wit zand werd aangebracht door de kruiers en na het gewalst te hebben, werd een volgend deel aangepakt. Waterplassen zijn op dat gedeelte, langs de N381 ter hoogte van het viaduct bij de Roggeberg, passé.

Waterfietsers

Alles werd zorgvuldig weggewerkt en opgelost. Het kwam op de track dikwijls voor dat mountainbikers zich meer waterfietsers voelden. Als het even geregend had, stond de inmiddels flink ingereden track vol water. Het kan geen kant op. Daarbij zag een fietser niet hoe diep het water was en kon zo een gat inrijden. Was het water weg, bleef er een hobbelig pad over. Het nieuwe, verhoogde pad, inclusief kombochten, zodat de mountainbiker gang houdt, moet ongelukken voorkomen.

Zes plekken

In totaal werd er, naast al het afgegraven zwarte zand, zestig kuub wit zand in het bos verspreid. In totaal wordt er de komende weken op zes plekken op de blauwe route gewerkt aan de verbetering van het pad. Dit jaar wordt er extra intensief gewerkt, omdat er vorig jaar niets gedaan is vanwege corona.

De tekst gaat verder na de foto

Nieuwe r outes

In Drenthe wordt ondertussen ook hard gewerkt aan nieuwe routes. In Vledder komt een compleet nieuwe route, die aangesloten wordt op de blauwe route. Deze nieuwe route is nog niet klaar. Er komt ook een lus van ongeveer drie kilometer voor mindervaliden en een extra lus voor kinderen. De groene route van Diever krijgt ook een update. Deze route wordt compleet verlegd, omdat er niet meer door het stiltegebied gereden mag worden. Wanneer hiermee begonnen wordt is onduidelijk. Ook deze route is aangesloten op de blauwe route.

Nieuws

Meest gelezen