Verhaal na jaar ‘te plak’ op steen bij Stokersverlaat. De lezer moet zich even in 1945 wanen

202204122388

202204122388

Ongeveer een jaar geleden plaatste de Historische Vereniging van Appelscha en omstreken een grote kei bij het Stokersverlaat in Appelscha. Het vormt het onderstel voor een informatiepaneel met daarop het verhaal over de bevrijding van Appelscha op 13 april 1945.

Het verhaal is onderdeel van Stichting Ferhalen te Plak. Het infopaneel werd dinsdag geplaatst, precies op tijd voor de herdenking een dag later.

Het is een paneel in vier talen: Nederlands, Duits, Engels en Stellingwerfs. In zoveel talen omdat het bevrijdingsverhaal onderdeel wordt van een groter geheel. Een Liberation route, die door heel West-Europa voert. Aan de route werden dinsdag zeven nieuwe locaties toegevoegd. Allemaal andere verhalen, maar met één deler: de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog.

De lezer moet zich door het te lezen even in 1945 wanen. Op die ene dag dat het er zo van langs ging op die plek. Geweergekletter, zelfs sluipschutters op de loods van Mulder Dier & Tuin waren aanwezig. Even terug. Een foto versterkt de tekst en een QR-code op het paneel is te scannen voor meer informatie, zoals beelden en geluid.