Uitvaart in openluchttheater maakt meer mogelijk tijdens corona

‘Negen jaar kenden we elkaar, waarvan zeven vette en twee magere jaren’, zegt Gerben Dijkstra van achter de lessenaar op het podium in het openluchttheater De Koele in Appelscha. Samen met familie en vrienden nam hij vorige week donderdag op die plek afscheid van zijn partner Hiske Hartmans (57).

01-07-2021 Appelscha: uitvaart in het openluchttheater. Fotograaf: Rens Hooyenga

01-07-2021 Appelscha: uitvaart in het openluchttheater. Fotograaf: Rens Hooyenga Foto: @

Dat de begrafenisplechtigheid plaatsvond in het bostheater is uniek te noemen. Zo’n bijeenkomst vond er nog nooit eerder plaats.

Drie borden vol foto’s stonden in het theater, catering was aanwezig en er waren 133 kuipstoeltjes bevestigd in het theater. Op die manier zat iedereen op anderhalve meter van elkaar. Vanwege corona koos de familie voor deze plek. Het is veilig in de openlucht en er mogen dan meer mensen bij zijn. Zo’n tweehonderd mensen waren erbij aanwezig. Voor hen waren er voldoende kussens aanwezig om op plaats te nemen.

Datingsite

‘Zeven vette en twee magere jaren’, herhaalt Dijkstra. ‘Vandaag wil ik het niet hebben over de magere jaren, dus ik zal alleen vertellen over de vette. We leerden elkaar kennen via een datingsite en raakten aan de praat, spraken af en het klikte.’ Tijdens de eerste date wandelden de twee in Drenthe in 2012. Het beviel beiden enorm, waarna een vervolgdate werd afgesproken. Een etentje volgde, een bezoekje thuis en omdat beiden graag reisden, trokken ze er steeds vaker samen op uit. ‘Toen we op een gegeven moment plannen hadden om samen te gaan wonen, rees de vraag of we haar woning gingen verbouwen of dat we samen een nieuwe woning gingen zoeken.’

Vette jaren

Het laatste werd besloten en in 2017 kochten ze een woning in Appelscha. Vlakbij het bos, zodat er veel gewandeld kon worden. ‘We bleven reizen, waar het Hiske opviel dat ze het zo benauwd had tijdens het lopen bergop. Na een bezoek aan de dokter, werd besloten haar struma te verwijderen. Een gewone operatie, waar we niets van hadden verwacht’, vertelt Dijkstra. ‘De struma werd voor controle opgestuurd, maar dat was gebruikelijk. Dat doen we altijd, zei de arts. En nu stop ik met praten, want ik zou het alleen over de vette jaren hebben. Twee weken later kwam de uitslag.’

Kippenvel

Dijkstra stapt van het podium af, vogelgetsjirp wordt ingeruild voor muziek, de klanken die in het bostheater klinken komen binnen. Zonnestralen die vervolgens door het wolkendek breken, zorgen voor kippenvel. Een betoverende uitvaart.

Het weer was nog wel even spannend voor de familie, maar het werkte erg mee. Na de plechtigheid werd de kist, die op het podium stond in de lijkwagen geplaatst. Via de achterzijde kon de auto het theater verlaten.

Hiske Hartmans werd in besloten kring gecremeerd in Assen.