Tweede bocht Zandvoort vernoemd naar Appelschaster

Dokter Gerlach.

Wie de formule 1 wedstrijd afgelopen weekend heeft gekeken, zag dat bocht twee van het circuit Zandvoort de naam Gerlachbocht draagt. Deze bocht is vernoemd naar Wim Gerlach, oud huisarts van Appelscha.

Gerlach had een grote passie en was naast zijn werk als huisarts ook autocoureur. Gerlach overleed in 1957 op 9 juni toen hij met zijn Porsche Carrera Speedster op die plek uit de bocht vloog. De auto kwam met twee wielen in het zand terecht, raakte een paar strobalen en sloeg daarna over de kop. Zijn auto sprong, voor de ogen van duizenden toeschouwers, zo’n vijf meter de lucht in. De auto draaide een paar keer om zijn as. Omdat auto’s in die tijd nog geen gordels hadden, werd de bestuurder uit zijn auto geslingerd. Hij kwam evenals de auto terecht in een lagergelegen aardappelveld. Hij was bewusteloos en werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Hij was het eerste dodelijke slachtoffer op het circuit in Zandvoort.

Dat Gerlach arts was zegt iets over de tijd: het autoracen was voornamelijk een tijdverdrijf voor de elite. Hij zat ook in het bestuur van motorsportvereniging Prikkedam in Makkinga.

Sinds vorig jaar is de Gerlachbocht breder gemaakt en heeft de bocht aan de linkerzijde een grindbak voor extra veiligheid.