Toeristische ondernemers horen in Bakkeveen over belang van duurzaamheid

Helga van Leur laat haar licht op duurzaamheid schijnen. Eigen foto

De maatschappij staat in toenemende mate in het teken van duurzaamheid. Dat geldt ook voor de toeristische, recreatieve en horecasector, het is bij veel ondernemers in genoemde sectoren genoegzaam bekend. Dat bleek deze week ook in Bakkeveen.

Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland hield een inspiratieavond op Nieuw-Allardsoog bij Bakkeveen. Energiekosten, maar ook betrokkenheid bij het welzijn van de aarde maken voor ondernemers duurzaamheid minder vrijblijvend. Zonnepanelen en scharreleitjes zijn niet voldoende.

Voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur gaf haar kijk op samenwerken om te voorkomen dat de aarde uitgeput raakt. ,,Vandaag heb je morgen in handen. Aan de slag dus en dat kan ook met veel kleine stapjes”, gaf Van Leur de ondernemers mee.

In de keuken

Voor de nodige culinaire inspiratie was Albert Kooy uitgenodigd. Hij is initiator van De Nieuwe Nederlandse Keuken, ook wel Dutch Cuisine genaamd. In deze ‘Hollandse pot’ spelen verse groenten de hoofdrol. In de horeca zie je steeds meer lokale en seizoensgebonden producten in de keuken. Kooy gaf de ondernemers mee om vooral te ‘gluren bij de buren’ en te delen met anderen. Hanneke Schmeink van Circulair Friesland gaf aan het eind nog uitleg over onder meer subsidieregelingen op weg naar een duurzamer bedrijf.

De inspiratieavond van Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland die samenwerkt met vijf gemeenten (Smallingerland, Opsterland, Heerenveen, Ooststellingwerf en Weststellingwerf), was tevens het startsein van een langer durend programma om ondernemers te stimuleren en ondersteunen in hun verduurzamingsbeleid.

Nieuws

menu