Tbs met dwangverpleging geëist voor man (53) uit Makkinga die familie en agenten met de dood bedreigde

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 53-jarige inwoner van Makkinga acht maanden cel geëist en tbs met dwangverpleging. De man stond dinsdag terecht omdat hij zijn familie, politiemensen en medewerkers van de meldkamer van de politie meermaals met de dood heeft bedreigd.

De man zit al een half jaar in voorarrest. De bedreigingen aan het adres van de politie en familieleden begonnen medio vorig jaar. De verdachte was, zoals hij het zelf zei, „over de rooie gegaan” toen de familie hem te kennen had gegeven dat hij niet welkom was op de begrafenis van zijn moeder. De woede werd alleen maar groter toen de verdachte contact op wilde nemen met de familie en ontdekte dat iedereen hem geblokkeerd had.

De politiemensen verweet hij dat ze zijn familieleden in bescherming namen. De man is eerder veroordeeld, voor vernielingen en bedreiging, ook van de politie. Gedragsdeskundigen constateerden dat hij aan verschillende stoornissen lijdt die behandeld zouden moeten worden. Als dat niet gebeurt, is de kans groot dat hij weer over de schreef gaat. De reclassering vindt dat de man het beste in een beschermde woonvorm geplaatst kan worden, het liefst in de buurt van een kliniek waar hij behandeld kan worden.

Dat ziet de verdachte niet zitten. Hij wil ergens alleen wonen, met zijn twee hondjes, en met rust gelaten worden. Volgens officier van justitie Leonie Lübbers is het bedreigen en beledigen van mensen onlosmakelijk verbonden met de man. Mocht hij onbehandeld in de maatschappij terugkeren, dan vreesde Lübbers het ergste voor de familie van de verdachte, zijn buurtgenoten en de politie. De officier zag geen andere uitweg dan een gedwongen tbs-behandeling te eisen. Maar dan wel een ‘gemaximeerde tbs’, dat duurt maximaal vier jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen