Strip uit boekenserie Veenhuizen in Belgisch stripboek

De strip in het boek. Eigen foto
Veenhuizen spreekt al jaren tot de verbeelding van miljoenen Nederlanders. Niet in de laatste plaats omdat enkele miljoenen mensen er een ver familielid of kennis hebben of hadden die er gewoond, gewerkt of gezeten heeft. Maar er zijn meer factoren die tot de verbeelding spreken. Veenhuizen was tot ongeveer 1985 afgesloten van de buitenwereld en de zelfzorg was zover doorgevoerd dat het dorp bijna geheel zelfvoorzienend werd met onder meer eigen boerderijen, fabrieken, werkplaatsen, kerken, scholen, een apotheek en een hospitaal.
Het dorp bestond uit louter bewakers en gevangenen. Veenhuizen was een mysterie voor velen, want wat gebeurde er? Wie zat(en) er? Dat werd door geheimhoudingsplicht en de isolatie van het dorp niet openbaar, zodat veel verhalen en anekdotes over gevangen en bewakers lang onder de pet bleven. Veenhuizen werd met 5 van de 7 Koloniën in juli vorig jaar Werelderfgoed van UNESCO. Het dorp Wortel in België valt hier ook onder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in België belangstelling is voor wat er in Veenhuizen vanaf 1818 gebeurde
Een van de komische ontsnappingsverhalen uit de Trilogie Veenhuizen van Clemens van den Brink is in het julinummer van het stripblad Maxix, opgenomen. De Belgische uitgever verspreidt dit in België en Nederland. Striptekenaar Wouter Winter (2W Comics) uit Groningen heeft het verhaal met teksten van Clemens van den Brink fraai uitgebeeld in een stripverhaal. Mocht dit stripverhaal in beide landen aanslaan, dan zal er zeker een vervolgkomen, want veel Bajesverhalen uit “Bajesdorp Veenhuizen” zijn in de Trilogie bewaard gebleven.