Selatuinen gaat eruit met een knal. Theatertuin stopt na dertig jaar met concerten

Reintje de Vos is een eigentijds actie-opera.

Reintje de Vos is een eigentijds actie-opera. Eigen foto

Dertig jaar klassieke concerten in de Selatuinen in Appelscha wordt afgesloten met een opera. Het Nederlandstalige muziekstuk voor jong en oud is speciaal voor het tuintheater geschreven.

Na dertig jaar zomerconcerten nog een allerlaatste keer vlammen met een groots opgezette muziekvoorstelling in de openlucht. Zo hadden Ingrid Cornelisse en Anton van der Veer van tuintheater Selatuinen in Appelscha zich hun lustrumjaar in 2019 voorgesteld. Corona besliste anders. Alle voorbereidingen ten spijt ging de opera Reintje de Vos niet door. “Maar inmiddels zijn de zangers en musici alweer druk aan het repeteren. In het laatste weekend van augustus komt Reintje dan eindelijk naar De Bult.”

De openluchtopera markeert het einde van drie decennia zomerconcerten in Selatuinen. “We vinden het mooi geweest. We willen onszelf wat meer bewegingsvrijheid gunnen in de zomer”, aldus Van der Veer. “Maar we stoppen niet zomaar”, vult Cornelisse aan. “We gaan eruit met een knal.”

Vertrouwde stemmen

Die knal is de gloednieuwe opera Reintje de Vos, op maat geschreven voor Selatuinen. Hans Erik Dijkstra componeerde de muziek bij de eigentijdse bewerking van de middeleeuwse fabel. Dijkstra voert zelf als pianist het Animando Blaaskwartet aan. De cast bestaat uit acht professionele zangers uit de opera- en musicalwereld: bekende gezichten zoals de sopranen Mirjam Cornelisse - de zus van Ingrid- en Hannie Slingerland, maar ook aanstormende talenten als Diede Timmers en Jelle Gulmans. “Het zijn allemaal artiesten die hier vaker hebben opgetreden en waarmee we bevriend zijn geraakt. Iedereen wilde graag een rol hebben in de slotvoorstelling”, vertelt Cornelisse. “Het verhaal van Reintje leent zich er bij uitstek voor.”

Naast de acht solisten heeft het twintigkoppige koor een belangrijk aandeel in de opera. Het voornemen was om een projectkoor samen te stellen met koorzangers uit de eigen regio, maar dat lukte niet door corona. Cornelisse: “Voor amateurs is de voorbereidingstijd nu te kort, vond mijn zus Mirjam. Ze heeft daarop allerlei oud-collega’s van de Reisopera geronseld en die zeiden allemaal enthousiast ja.”

Bloed en bloot

Wat het publiek van Reintje de Vos kan verwachten? Een eigentijds actie-opera, volgens Van der Meer. “Met veel bloed en een beetje bloot. En karakters die geen van allen deugen, net als in de echte wereld. Reintje en de andere dieren houden ons een spiegel voor, maar dan op de operamanier uitvergroot. De zangers zingen in het Nederlands, dus het is voor jong en oud goed te volgen.”

De handelingen blijven niet beperkt tot het theaterpodium, maar nemen een flink deel van de tuin in beslag. Cornelisse: “Dat stond al in het script, maar komt nu goed van pas. We moeten alleen nog even puzzelen hoe we de toeschouwers op verantwoorde afstand plaatsen.”

Kaartverkoop

Voorlopig staan twee voorstellingen van Reintje de Vos gepland: op zaterdagmiddag 28 en zondagmiddag 29 augustus. Omdat de kaartverkoop goed loopt, sluit Cornelisse een derde voorstelling op de voorafgaande vrijdag niet uit. “We hopen er stiekem op. Een hele trits sponsors uit de omgeving heeft ervoor gezorgd dat we de productie op poten kunnen zetten. Alle entreegelden gaan weer naar de uitvoerenden. Dus hoe meer publiek, hoe beter.”

http://www.reintjedeopera.nl