Onderzoekers knallen met paintballgeweer 'bom van geiligheid' in bomen bij Fochteloo ter bestrijding van processierups: 'Voor mannetjes wordt het één grote bruine kroeg'

Ooststellingwerf neemt deel aan een proef die het aantal eikenprocessierupsen moet verminderen. Bij Fochteloo werd maandag met een paintballgeweer een speciale ‘sekslokstof’ in zeventig bomen geschoten.

Pats! Guus Hellingman doet een stap opzij, richt zijn geweer opnieuw omhoog en vuurt nog een keer. Weer klinkt het: pats! De schutter lacht erbij. ,,Dit gaat goed!’’, roept hij. Hellingman heeft het naar zijn zin.

Onder toeziend oog van zijn vrouw Silvia, die het bureau Hellingman Onderzoek en Advies runt, en twee andere onderzoekers knalt Hellingman vrolijk verder. Terwijl een mountainbiker passeert, schiet hij langs de Helomaweg bij Fochteloo met een paintballgun acht kogels in een van de vele eikenbomen. Een minuut later begint hij aan de boom ernaast. Ook deze ontvangt acht kogels. Hierna zullen nog eens 68 eiken de volle laag krijgen.

Nieuws

menu