Relatie houdt verantwoordelijkheid in. Streekgemeente Frieslands End houdt drie zomeravondwandelingen

Edith Benedictus in haar zelf gemaakte glazen 'tipi' in de fraai aangelegde tuin aan de Maden in Appelscha. FOTO: Jan Koops JAN KOOPS

Ook deze zomer organiseert de Streekgemeente Frieslands End weer drie zomeravondwandelingen als één van de activiteiten van de commissie Vorming & toerusting van vier samenwerkende protestantse gemeenten.

De wandelingen zijn steeds op een andere plek en met een ander thema. Op de laatste avond, 24 augustus, is Edith Benedictus, van het gelijknamige glasatelier in Appelscha, de gastvrouw.

Liefdesrelatie

Tijdens die wandeling staat de natuur centraal en hoe wij daar mee omgaan. Edith Benedictus: ‘Mijn beelden zijn vaak op de natuur geïnspireerd. Daarbij vergelijk ik onze relatie met de natuur wel eens met een liefdesrelatie; je kunt er van genieten, maar het schept ook verantwoordelijkheden. Op een kaart die ik maakte van mijn kunstwerk ‘Trouwring voor de Natuur’ zette ik: “Het landschap heeft mij veel te bieden, maar wat heb ik het landschap te bieden? Mijn liefde. Eigenlijk is dit een verbond. Sterker nog: het is een wederzijdse liefdesverklaring.’’ Tijdens die derde en laatste wandelavond van dit seizoen zullen we met elkaar van gedachten wisselen over dat verbond, die wisselwerking.’

Oven

Edith maakte veel glaskunst voor kerken, met name doopschalen en liturgische tafels. Maar ook werkt ze in opdracht voor bedrijven of maakt ze op verzoek iets voor particulieren. Zo kwam ze ook aan een unieke oven van drie meter. Edith: ‘Iemand wilde gekleurde ramen in zijn huis. Maar die waren drie meter hoog. Nergens was een oven beschikbaar om op korte termijn én betaalbaar te kunnen leveren. Sjaak, mijn man heeft toen zelf zo’n oven gebouwd en daar heb ik nog steeds veel profijt van.’ In haar fraaie tuin staan inderdaad metershoge beelden die zonder die oven niet gemaakt hadden kunnen worden.

Makkinga

De eerste zomeravondwandeling is op woensdagavond 22 juni in Makkinga. Deze avond loopt Victoria Nair-Price uit Boijl mee. Zij is blokfluitist en heeft gestudeerd aan conservatoria in Engeland en in Den Haag. Tijdens de wandeling zal zij vertellen over haar passie voor de blokfluit en natuurlijk zal ze ook het een en ander laten horen. De start is dan vanaf het parkeerterrein hoek van Brederostraat, Wemeweg.

Elsloo

De tweede wandeling is op woensdagavond 20 juli in Elsloo. Dan wordt gewandeld op het landgoed het Puntersbosje met Johannes Schurer uit Drachten, maar geboren in Elsloo. Hij is vrijwilliger bij It Fryske Gea en heeft al vele excursies verzorgd. Hij zal onderweg veel vertellen over de natuur. De start is bij de ingang aan de Veneburen (Makkinga). De start van de eerste twee avonden is beide keren19.30 uur. De laatste wandeling is dus op woensdagavond 24 augustus in Appelscha. De start is dan 19.00 uur bij het glasatelier van Edith Benedictus, Maden 8 in Appelscha.

Makkinga, 22 juni, 19.30 u.; Elsloo, 20 juli, 19.30 u.; Appelscha, 24 augustus, 19 u.

Nieuws

menu