Reddingsbrigade tevreden over inzet in Limburg

EIGEN FOTO

Jaren is er door Reddingsbrigade Weststellingwerf voor een rampscenario geoefend. Gelukkig bleef dit bij oefenen, tot hevige regenval in Limburg hier verandering in bracht.

Op Facebook blikt de reddingsbrigade terug op de inzet vanaf 14 juli. „Als Reddingsbrigade hebben we 8 jaar deel uitgemaakt van de Nationale Rampen Vloot (NRV). Deze taak is in 2017, helaas voor ons, van alle Friese Reddingsbrigades overgenomen door de Brandweer. Omdat we deze vaardigheden niet kwijt wilden raken, hebben wij met eigen middelen en sponsoren het materiaal en de kennis up to date gehouden.”

En dat besluit heeft nu zijn waarde bewezen. „Na de alarmering hadden we binnen no-time de eerste groep bemanning gereed. Ook werden de andere Friese Reddingsbrigades (Lemmer, Drachten en Leeuwarden) gealarmeerd. Snel werd alles geregeld om een weekend van huis te zijn, de vlet (ontwikkeld voor deze taak) werd gecontroleerd en toen konden we op weg naar Maastricht om ingezet te worden.”

Eerst rust pakken


Na de aankomst werd besloten om eerst rust te pakken. Vergeet niet dat de meeste leden er al meer dan 18 uur op hadden zitten door werk, voorbereidingen en reistijd. Op deze manier kon de brigade de volgende dag voor de volle 100% worden ingezet.

In de ochtend van die dag bleek het gevaar geweken en werd er afgeschaald. Even leek het dus een rit terug naar Wolvega te worden. Maar vervolgens werd de brigade onder begeleiding met spoed naar Geulle gestuurd om daar ‘mens en dier’ te evacueren. ‘Dit heeft veel indruk gemaakt bij de vrijwilligers, maar we zijn vooral trots dat ze deze mensen hebben kunnen helpen.’

Doorgebroken dijk

Na de inzet in Geulle kwam het bericht dat de dijk bij Meersen was doorgebroken. „Wij moesten ons dan ook zo snel mogelijk klaar maken om hier te worden ingezet. Het evacuatieplan werd gemaakt, alle eenheden stonden gereed om het gebied te betreden, maar werden eerst in de wacht gezet.”

Andere hulpdiensten wisten de dijk te dichten. De brigade uit Weststellingwerf bleef paraat zolang het nog onzeker was of de dijk het zou houden. „Nadat duidelijk was dat deze sterk genoeg was is er afgeschaald en zijn wij samen met de inmiddels gearriveerde aflossing naar huis gekeerd.”

Het was al met al een unieke ervaring. „Na het bijslapen, opruimen en evalueren kunnen we alleen maar trots zijn op onze vrijwilligers. Hopelijk nooit weer, maar als het nodig is staan wij er.”